Faktori dobre bagremove paše

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #608574
    Nemanja Đokić
    Učesnik

      Фактори који утичу на добру багремову пашу

       

      За многе пчеларе багремова паша је главна паша и зато треба да је спремно и добро искористе. Основни фактори који утичу на приносе меда у овој паши су:

      -јако пчелинје друштво и погодна старосна структура пчела у њему

      -присуство матице у пчелињем друштву и истовремено што мање отвореног легла

      -сузбијање појаве ројевног нагона пре и за време багремове паше

      -довољно простора у медишту са извученим саћем

      -бројност пчелињих друштава на једној локацији и удаљеност од паше.

      За развој багрема је потребно много сунчеве светлости.Зато багрему више одговарају предели са топлијом климом,углавном у подручјима где успевају храст и винова лоза јер је веома осетлјив према касним и јаким мразевима. У условима континенталне климе,каква је у Србији имамо честу појаву касних пролешних мразева који могу да смање принос са багрема чак и до 100%. На већини локација у Србији последњи мраз се у просеку јавља у првој половини априла док се са порастом надморске висине тај датум помера,па се последњи мразеви на вишим локацијама просечно јављају до 5 маја. Од почетка кретања вегетације па до заметања плодова код багрема,од мраза могу страдати неотворени цветови( од -5 до-8 степени) отворени цветови (до -2 степена) и тек заметнути плодови од (-1 до +2 степена).Док кроз стабло не крену сокови пупољци неће измрзнути ни при веома ниским температурама.Уколико су предходно лето и јесен били кишовити,багрем дуго вегетира,тако да цветне гранчице и пупољци довољно не сазру,не очврсну па онда лако измрзну. И веома сушно лето и јесен предходне године када лишће прерано отпадне цветни пупољци се недовољно хране,не очврсну па су подложни измрзавању.Последњих година због позних мразева догађа се често измрзавање пупољака али ретко у свим деловима земље.Ни сви пупољци на једном стаблу багрема нису подједнако осетљиви на мраз .Пупољци на врху стабла,који добијају више сунца боље и раније сазревају  па су отпорнији на ниже температуре.За време мразева,температуре су ниже при тлу,пупољци у том делу стабла брже измрзну.Oптимална температура за лучење нектара багрем као и за добру  активност  пчела је од 16 до 25 степени.

      Када је кишовито пчеле не излазе из кошница и пропуштају сакупљање нектара.Како би добили багремов мед потребне су веће површине под овом биљком.битна је и старост стабла,багрем почиње интензивно да меди од шесте године то траје све до петнаесте а затим опада.Густина стабала игра важну улогу што су стабла мање осунчана, односно мања је густина стабала, то је више цветова и нектара за пчеле.

      Највише нектара дају стабла багрема која се налазе на међама т.з.в .међаши који нису окружени другим стаблима са великим крошњама. Како би осигурали веће приносе пчелама је потребно помоћи у време багремове паше и обезбедити добру вентилацију у кошници.Разлог томе је што нектар садржи 60% воде и пчела треба да га преради у мед са 17% влаге.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.