Higijena muznog aparata

Više
31 dec 2020 10:06 #44114 od Petrović-Luković Violeta
Cilj svakog poljoprivrednog proizvođača koji se bavi mlečnim govedarstvom je da dobije mleko koje je bakteriološki i mikrobiološki ispravno, adekvatnog sastava u pogledu mlečne masti i proteina, bez mirisa ili primesa antibiotika i rezidua. U ostvarivanju ovog cilja uključeno je više segmenata a jedan od njih je i higijena muznog aparata.
Muzni aparat mora biti ispravan, opran i čist!
Pranje i dezinfekcija muznog aparata obavlja se odmah posle pražnjenja posude i opreme od mleka.
Predpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru sa mlekom. Ispiranje se vrši vodom temperature oko 30 °C – mlaka voda.
Oprema se pere rastvorom vode i sredstava za pranje i dezinfekciju. Za pranje treba koristiti bazna sredstva za pranje u skladu sa uputstvom proizvođača. Temperatura ovog rastvora treba da bude između 40-60 °C – vruća voda, ne vrela.
Za ispiranje se koristi hladna voda, sa ciljem da se dobro isperu ostaci deterdženta i sredstva za dezinfekciju.
Prilikom pranja ne treba koristiti krpe za pranje jer one su izvor različitih patogena. Za pranje se koriste četke različitih oblika, veće ili manje.
Jednom u toku sedam dana muzilicu treba temeljno oprati i dezinfikovati. Za temeljno pranje se koriste kisela sredstva za pranje u skladu da uputstvom proizvođača. Kisela sredstva za pranje uništavaju mlečni kamenac.
U toku pranja muzilice neophodno je obratiti pažnju na sisne gume, kolektor cevi za mleko i muznu kantu. Odbacuju se sisne gume koje su postale istrošene i grube. Istovremeno se na muznoj jedinici menjaju sve četiri sisne gume.
Prilikom sedmičnog pranja delovi muznog aparata se rastavljaju. Razdvojeni delovi se potapaju u rastvor tople vode i deterdženta i nekog od dezinfekcionih sredstava. Potrebno je da delovi muznog aparata u rastvoru ostanu u trajanju 5-10 min.
Nakon završenog pranja svu opremu treba dobro isprati.
Kada se oprema i muzni aparat dobro ne operu, oni postaju izvor različitih patogena koji direktno i indirektno zagađuju mleko, utiču na cenu koštanja litra mleka, povećavaju troškove i smanjuju prihode.
Jednom godišnje najmanje treba izvršiti stručnu proveru celog muznog aparata.
mr Violeta Petrović-Luković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi
Powered by Kunena Forum