Значај узгоја мангулица

Više
28 dec 2020 11:49 #43986 od Lazarević Verica
Месо мангулица спада у групу меса са већим садржајем масти. Месо је тамније од меса других раса свиња, јаког мириса, сочно и нежне грађе. Дебљина сланине нерастова на леђима може да износи и до 25 цм. Мангулице су мање осетљиве на стрес те је ређа појава бледог меканог воденог меса (БМВ синдром). Конзумирањем меса мангулице доводи до стварања тзв. ХДЛ холестерола „позитивног холестерола“, тако да је ово месо идеално за људе који имају повишен ниво масноће у крви. Садржај холестерола у месу мангулице је нижи за 50 до 75 % у доносу на друге расе.Мангулица као аутохтона раса носи драгоцене гене по чему се и разликује од племенитих раса. Постоји ласаста, бела, суботички сој мангулица.Изузетне скромност и отпорност, без изградње скупих објеката, без великих улагања у исхрану, без додатне радне снаге, а добијамо квалитетан производ и очуваље ове свакако значајне аутохтоне расе.

Верица Лазаревић
ПССС Јагодина

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.325 sekundi
Powered by Kunena Forum