ИСХРАНА КОЗА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ

Više
28 dec 2020 07:38 #43972 od Brajović Nebojša
ИСХРАНА КОЗА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ

Савремена селекција коза омогућила је, уз бољу генетику, начин држања и исхране, и повећану продуктивност ( ранији припуст и јарење, добијање више јаради, веће породне масе, веће количине млека, виши прирасти идр.) у односу на старе расе које су гајене у екстензивним условима држања и исхране. Остварење бољих производних резултата је, поред генетике, могуће ако се испуне предуслови за правилном исхраном током производног циклуса у периоду целе године. Посебну пажњу треба обратити на исхрану у периоду зиме када је неопходно обезбедити довољне количине конзервисаних хранива са властитог газдинства. Већина произвођача се одлучује да основни оброк у зимском периоду чини сено уз додатак неког протеинског, енергетског и минерално витаминског хранива.
У исхрани коза зими, оброк се састоји од сена, кукуруза и протеинских додатака. Потребе у енергији у екстензивним производњама козе могу задовољити из сена, па зато није потребно додавати кукуруз. Оброк за гравидне козе и козе у раном периоду лактације се састоји од сена, које козе користе по вољи и протеинског додатка од око 500гр. Уколико је сено доброг квалитета са 10-12% протеина, протеински додатак се може смањити на 375 гр. дневно.
За исхрану јаради старости 3-6 месеци, користи се протеински додатак са 16% сирових протеина и квалитетно сено трава. Козама на почетку периода гравидности је препоручљиво поред сена давати и концентрате са 14 % протеина. Коришћење оваквог оброка има оправдање из ралога шо се козе раније оплођују и постиже се велики проценат ближњења, преко 50%.
Поред састава и квалитета оброка, важна је и форма у којој се концентровани оброк даје козама. Најчешће су та хранива у форми пелета. Јарад и млађе категорије користе пелете величине 0,5 цм. док је за старија грла пожељна величина око 1цм.
Зими се козе хране три пута на дан. Напајање водом ( 3-8 литара/дан) треба зими вршити након давања сена . Температура воде не сме зими бити испод 18 ° С, а лети испод 10° С. Количина попијене воде је уско везана како за спољашњу температуру ваздуха тако и за количину поједених хранива.
Прелаз са летње на зимску исхрану се мора обавити постепено у року од 5-10 дана.

Дипл. инг Небојша Брајовић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.446 sekundi
Powered by Kunena Forum