Засушење крава

Više
21 dec 2020 07:59 #43843 od Nikolić Zoran
Производни циклус код крава можемо поделити у два дела – лактација ( период лучења млека ) и период засушења ( мировање млечне жлезде ). Период засушења, када млечна жлезда не производи млеко, мора бити саставни део производног циклуса. Лоша је и недопустива пракса појединих, ипак малобројних произвођача, да краве музу до 20-ак дана пред телење.
Зашто засушити краву?
1. За производњу једног литра млека кроз виме мора да „прође“око 400 литара крви. Није тешко израчунати да за производњу 20 литара млека та количина износи око 8 000 литара крви а да не помињемо високопроизводна грла и производњу од 30 – 40 литара. За нормалну производњу млека у наредној лактацији, неопходно је да млечна жлезда одмори, да се регенерише и тако спремна дочека наредну лактацију.
2. Од краве се очекује да при телењу отели нормално, здраво и витално теле које ће успешно наставити живот али ван организма мајке. Највећи пораст плода управо се дешава у 8. и 9. месецу стеоности. То је још један разлог да крава прекине са лучењем млека и да се део хранљивих материја које крава добија кроз оброк искористи управо за пораст плода.
3. Правило је да крава не мења кондицију током периода засушења тј. да са кондицијом са којом уђе у засушење дочека и телење. У пракси се из разноразних разлога то понекад не испоштује. Зато у појединим случајевима треба искористити и период засушења да се додатно поправи кондиција краве и она спремно дочека телење и наредну лактацију.
Период засушења треба да траје 45 – 60 дана.

Зоран Николић дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.352 sekundi
Powered by Kunena Forum