Avansiranje obroka kod krava

Više
17 dec 2020 23:57 #43814 od Pipović Neđeljko
Desetak dana posle telenja, kada se ishrana krava normalizuje, potrebno je davati povećane količine hrane koje su nešto veće od stvarnih potreba.
U ovom periodu, na svkih sedam dana potrebno je raditi kontrolu muže i na osnovu toga odrediti potrebnu količinu hrane.
U zavisnosti od količine mleka, obrok se povećava za onoliko koliko je potrebno za proizvodnju 3-4 l mleka a kod visokomlečnih krava i do 5litara. Sve dok krave povoljno reaguju na pojačanu ishranu, tj. povećanom proizvodnjom mleka na avansiranje obroka, koristi se dopunsko avansiranje.
Kada krave prestanu da reaguju na avansiranje ili je ono više neekonomično, tada se prestaje sa avansiranjem, obrok se stabilizuje prema postignutoj proizvodnji i krave se hrane prema stvarnim potrebama. Sa ovakvom ishranom maksimalna proizvodnja se postiže već i sa 30 dana laktacije. Postoje individualna odstupanja tako da se kod nekih grla maksimalna proizvodnja postiže tek sa 40 dana laktacije.
Nakon tog perioda redovno se prati proizvodnja i sa početkom opadanja krivulje proizvodnje smanjuju se potrebe u hranljivim materijama, te je tada potrebno smanjiti i količinu hrane.
Preobilna ishrana u ovom periodu moze negativno uticati na proizvodnju (u prvo vreme ona je neekonomična- daje se više hrane nego što je životinji potrebno, smanjuje se iskorišćavanje hranljivih materija; dolazi i do utovljenosti krava, zbog čega može doći do negativnih posledica u reprodukciji i proizvodnji) .

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.467 sekundi
Powered by Kunena Forum