Zimsko suzbijanje varoe

Više
07 dec 2020 15:11 #43655 od Petrović Igor
Pčelari bi trebalo, ukoliko to do sada nisu uradili, da iskoriste naredni period i izvrše zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom.
Pčelinja društva tretirati rastvorom šećernog sirupa i dehidrara oksalne kiseline pri spoljašnjoj temperaturi od 0 do 5 C, u danima kada je povećana vlažnost vazduha, a pčelinja društva se nalaze u zimskom klubetu bez prisustva pčelinjeg legla.
Pri tretmanu pčelinjih zajednica strogo voditi računa o koncentraciji oksalne kliseline u rastvoru, kao i dozi koju sistemom nakapanja unosimo u pčelinje društvo. Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5% što se postiže mešanjem 35gr. dehidrata oksalne kiseline i 1 litra šećernog sirupa ( 600 gr.šećer u kristalu + 600 ml. destilisana voda + 35gr. dehidrat oksalne kiseline). Šećerni sirup zagrejati na temperaturi od 35 C, sipati u flašu sa velikim otvorom i usuti pomoću levka dehidrat oksalne kiseline. Dobijeni rastvor dobro promućkati sve dok se kristali oksalne kiseline podpuno ne rastvore. Generalna preporuka je u punoj ulici zaposednutoj pčelama nakapati 5 ml rastvora oksalne kiseline. Međutim moramo voditi računa da je veći broj pčele skoncentrisan u središnjim ulicama a manji broj u krajnjim, te i količinu rastvora trebamo prilagoditi u zavisnosti od koncentracije pčela u tretiranoj ulici. Nakapavanje oksalne kiseline vrši se između satonoša direktno na pčele i to medicinskim špricom sa produženom plasničnom cevčicom ( od sokića ) ili nekim drugim aplikatorom koji se može nabaviti na tržištu. Pri pripremi rastvora i tretiranja pčela oksalnom kiselinom obavezno koristiti zaštitnu opremu (zaštitne rukavice, masku i zaštitne naočare).
Dipl.inž.stočarstva Igor Petrović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.258 sekundi
Powered by Kunena Forum