Proizvodni i reproduktivni ciklus goveda

Više
18 sep 2019 12:33 #38621 od Ranđelović Dejan
Idealno bi bilo, da se telenje ostvaruje jedanput godišnje, pa bi tako svaka laktacija počinjala početkom godine, a proizvodni ciklus bi trajao tačno godinu dana. Proizvodni ciklus predstavlja razdoblje između dva telenja a sastoji se od laktacije (305 dana) i zasušenja (60 dana). Osim toga, tačno godinu dana bi trebao da traje i reproduktivni ciklus, koji se sastoji od servis perioda (80 dana) i graviditeta (285 dana).
Produženje proizvodnog ili reproduktivnog ciklusa iznad godinu dana je štetno za samu proizvodnju jer dovodi do produženja laktacije, opadanja prosečne dnevne proizvodnje mleka, smanjenje životne proizvodnje mleka krave kao i manji broj teladi po kravi. Da bi se ostvarilo optimalno trajanje ova dva ciklusa, posebnu pažnju treba posvetiti trajanju servis perioda, koji bi trebao da traje 80 dana. Na produženje servis perioda utiče pojava „tihog“ gonjenja, infekcije reproduktivnog trakta, kasno otkrivanje i saniranje metaboličkih bolesti u puerperijumu (ketoza), slabiji kvalitet semena bikova, loša kondicija krava nakon telenja kao posledica neodgovarajuće ishrane u kasnoj laktaciji ili zasušenju.
Osim ishrane kao ključnog faktora u proizvodnji mleka, od posebne važnosti je tretiranje krave u periodu zasušenja. To je period pred telenje kada dolazi do prestanka muže i on bi trebalo da traje 60 dana i ujedno je period najintenzivnijeg razvoja ploda. Važnost zasušenja proizlazi iz činjenica da se dobrom organizacijom zasušenja omogućava normalan razvoj ploda, rađanja vitalne teladi, obnova vimena, popunjavanje rezervi minerala i vitamina, dobra mlečnost u sledećoj laktaciji i formiranje kolostruma. Zasušenje se prekida telenjem ili partusom kada počinje i faza laktacije koja bi trebala da traje 305 dana. Laktacija se sastoji od početne, srednje i završne faze, a svaka faza se razlikuje po ishrani koje krave dobijaju i količini mleka koje dnevno proizvode. Savet svim proizvođačima jeste da je najbitniji period u proizvodnji mleka pripremna faza, tj. zasušenje i rana laktacija kada se kravama treba posvetiti najviše pažnje.

Savetodavac za stočarstvo
PSSS Leskovac
mr Dejan Ranđelović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.306 sekundi
Powered by Kunena Forum