Zaštita ovaca od hladnoće

Više
26 okt 2018 10:15 #34786 od Vujčić Nenad
Vujčić Nenad je napravio novu temu: Zaštita ovaca od hladnoće
Zaštita ovaca od hladnoće

Opšte je poznato da ovce koje u periodu hladnog vremena (pozna jesen i zima) pokisnu ili dugo budu izložene hladnoim vremenu nisu u stanju da sopstvenom toplotom dovoljno zagreju i telo. U slučajevima čestog ponavljanja ovakvog stanja može doći do poremećaja u termoregulaciji, a samim tim i slabljenja imunološkog sistema i pojave bolesti. Do sličnih problema dolazi i u periodu zimskog jagnjenja, kada organizam ovce naglo oslabi zbog pripreme i samog čina jagnjenja i kasnijeg odgoja mladunčeta.
Naravno da do ovakvih problema ne dolazi u ovčarnicima zatvorenog tipa, ali u poluotvorenim ili potpuno otvorenim ovčarnicima nije na odmet napraviti jednu manju prostoriju gde bi se ovce jagnjile i u koju bi se smeštale kod ekstremno niskih temperatura.
Ideja je da se za izolaciju iskoristi vuna koja se danas najčešće baca. U okviru ovčarnika iskoriste se postojeći stubovi (10x10 cm.) uz dodatak novih da bi se napravila zasebna prostorija. Sa unutrašnje strane prostorija se opšije daskom, dok se sa spoljašnje strane oblaže (opšiva) postepeno, počev od patosa. Naravno, odmakne se od poda 10 cm. (tampon zona) radi sprečavanja vlage. U medjuprostor-šupljinu (širine 10 cm) nabija se postepeno vuna i sukcesivno zakiva daska. Slično se napravi i izolacije plafona. Za odredjeni vremesnki period (godinu-dve ili tri) zavisno od količine ošišane vune šupljine se kompletno popune i imate prostoriju sa kvalitetnom termo izolacijom i za zimski i za letnji period (tvrde upućeni koji su uradili slične prostorije da u zimskim uslovima - ako je napolju preko -20 temperatura ne pada ispod +12 stepeni, odnosno u letnjem na +35 unutra je tek malo preko 20 stepeni).
Naravno da postoji i problem zaštite vunenog "sendviča" od insekata, miševa i sl. To se jednostavno rešava korišćenjem organotifosfatnog insekticida Gamacid (kod nas poznatiji kao »Šugovan« - kupanje ovaca protiv šuge). Sa napravljenim rastvorom vuna se postepeno zaliva i natapa, čime se obezbedjuje potpuna žaštita, a istovremeno produžava rok trajanja..

Nenad Vujčić dipl. ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.385 sekundi