Balansiranje obroka prema količini proizvedenog mleka - Predrag Janković

Više
12 feb 2018 07:19 #31589 od Janković Predrag
Janković Predrag je napravio novu temu: Balansiranje obroka prema količini proizvedenog mleka - Predrag Janković
Šta je obrok?

Obrok predstavlja količinu hrane koja se daje životinji u toku 24 časa, u cilju zadovoljenja potreba ili ostvarivanja određene proizvodnje

Balansiranje obroka:

Obrok se sastavlja (balansira) kombinovanjem hraniva koja su najpogodnija za ishranu određene kategorije domaćih životinja, uzimajući ,pri tome u obzir:
- hemijski sastav,
- organoleptičku ocenu,
- energetsku vrednost, i
- cenu hraniva

Od cega zavisi balansiranje obroka:

- Vrsta, količina, kvalitet i cena hraniva koja stoje na raspolaganju
- Dnevne potrebe u energiji i hranljivim materijama ili njihova koncentracija
- Dnevna konzumacija hrane
- Maksimalna količina pojedinih hraniva i hranljivih materija u obroku

Dobro sastavljen obrok je:

• Izbalansiran
• Raznovrstan
• Ukusan i svarljiv
• Bez štetnih primesa
• Ekonomičan

Sastavljanje smeše:

• Smeša na papiru
• Smeša u mešalici
• Smeša u hranilici
• Smeša u stomaku

Greške u proračunu zbog:

- Netačnog hem. sastava
- Neadekvatnog softvera
- Nepoznavanja rada u softveru
- Nestručnost
- Nepoznavanje potenciala životinje,
- kategorije i njihovih potreba u hran. materijma

Metodi za sastavljanje obroka i smeša:

- Pirsonov kvadrat
- Metoda jednačina
- Kombinovani metod
- Sastavljanje obroka sa minimalnom cenom koštanja (least cost) i
- Sastavljanje obroka u cilju ostvarenja
- maksimalnog profita

Sastavljanje obroka I smeša:

- Za primenu bilo kojeg od postojećih metoda,neophodno je raspolagati informacijama o:
- potrebama životinja rasi kategoriji i tipu prozvodnje
- ceni Tržišna nabavka Sopstvena proizodnja
- hemijskom sastavu hraniva Tablice hem. Sast. Hraniva Hemijska analiza hraniva
- očekivanoj konzumaciji obroka Na osnovu Tablica i Na osnovu proizvodnih parametara

Predrag Janković Dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.380 sekundi