Плодност и размножавање домаћих животиња - Предраг Јанковић

Više
15 jan 2018 10:25 #31249 od Janković Predrag
Janković Predrag je napravio novu temu: Плодност и размножавање домаћих животиња - Предраг Јанковић
Плодност домаћих животиња је њихова способност да правилно изражавају њихов полни нагон, да се за време еструса (полног жара) паре да после парења остану бремене, да донесу једно или више младунаца и да ова својства задрже у току дужег временског периода. Да би се постигла нормална плодност домаћих животиња нужно је обезбедити приплодним грлима правилну исхрану, негу и смештај.
Нормална плодност утиче на економичност нормалне производње. Због тога треба да постоји добра сарадња са ветеринарском службом у борби против јаловости и побачаја.
У условима нормалне исхране и неге проценат оплодње је код појединих животиња различит. Тако на пример код свиња је највећи и износи95%, то јест од 100 припуштених грла остаје оплођено 95, код оваца 90, код крава 80, а код кобила 70.
Број побачаја код домаћих животиња може се смањити правилном исхраном и негом. Бременитим животињама не треба се давати покварену, смрзнуту и прокислу храну, а оброци морају бити избалансиран и да задовољава потребе животиње, како би се омогућио нормалан развитак плода. Ове животиње не треба смештати на хладан и влажан лежај, а такође их не треба користити за тежак рад, нити са њима грубо поступати.
Полни нагон се код животиња јавља када су им пружени повољни услови смештаја и исхране. Његова јачина и правилност зависе од више чинилаца. Здраве животиње изражавају полни нагон нормално, редовно и правилним размацима. Неправилна исхрана проузрокује тихи полни нагон, а гладовање изазива чак и јаловост. Међутим, и преобилна исхрана и товна кондиција негативно делују на плодност. Штетно делује на полни нагон и држање животиња у тамним и влажним стајама.
Да би плодност животиња била и економична, потребно је да одгајивачи обрате пажњу на неке одлике женских приплодних грла, односно испољавање и трајање неких фаза полне активности као што су:
Понашање крава у полном жару и избор најповољнијег времена за осемењавање
дипл.инж.Предраг Јанковић ПССС Ниш

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.324 sekundi