Производња млека и млечних производа

Više
09 nov 2017 09:00 #30645 od Nerandžić Ljiljana
Nerandžić Ljiljana je napravio novu temu: Производња млека и млечних производа
Унапређење производње хране је један од основних циљева сваке државе како би се достигао виши ниво задовољавања потреба у исхрани становништва.У свему томе веома важан ресурс за производњу хране је производња млека.

Сточарство а посебно говедарствои овчарство, у нашој земљи имају дугу традицију.Потенцијали за развој сточарства зависе у великој мери од одређених природних услова,површине и структуре коришћеног пољопривредног земљишта.

Кравље млеко и производи од млека имају изузетну хранљиву вредност. Основне компоненте млека су вода и сува материја . Сува материја садржи беланчевине , масти,лактозу и минералне материје. Однос ових компоненти није сталан већ варира у зависности од врсте,расе, периода лактације, начина исхране и других фактора.Садржај воде као доминантне компоненте у млеку , се креће од 80-90%. Млеко у просеку има око 3,55% беланчевина . Садржај лактозе у крављем млеку је 4,8%, овчијем 4,6%и у козијем 4,0%.Лактоза је потребна у изради јогурта , киселог млека, сирева, кајмака, павлаке и сл.Млечна маст је веома значајна компонента млека.Садржајмлечне масти у млеку се креће између 2,5-6% зависно од расе и индивидуалних својстава грла.
Овчије и козије млеко се по свом садржају разликују од крављег млека. Богатије је машћу , садржајем протеина и беланчевина,калцијума и витамина А. Што је млеко немасније , манји је садржај витамина А . Овчије млеко има пуно већу енергетску вредност од других врста млека,јер има битно већу количину протеина и масти.
Код козијег млека, иако је по хемијском саставу слично кравлјем , мале разлике у структури масти и протеина утичу битно на његова својства.

У природи млеко је најбољи извор калцијума и фосфора па се зато препоручује деци , а такође и људима у постоперативном и посттрауматичном процесу . У 100 мл.млека има 100-150мг калцијума и његова искористљивост из млека је изузетно добра.
Млеко је пре свеганамирница , али и сировина која има велики потенцијал , јер се из нјега може добити велики број производа у облику киселог млека, јогурта сирева , павлаке и др производа.
Неко од производа се могу припремити у врло једноставним техничким условима ,док други захтевају одговарајућу техничку опремувеликог капацитета , са којом располажу само индустријске млекаре.Љиљана Неранџић дипл. инж.
ПСССКраљево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.374 sekundi