Poljoprivredni proizvodi moraju da imaju qr kodove u trgovini -Igor Ristić

Više
29 sep 2020 17:12 #42829 od Ristić Igor
Zakon o trgovini je počeo da se primenjuje pre 12 meseci, osim odredbe člana 34. stav 8. ovog zakona kojase odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom. Za početak primene ove odredbe je ostavljen prelazni period od šest meseci kako bi proizvođači, odnosno trgovci mogli
da se pripreme za ovu novinu. Od 31. januara postoji obaveza, ranije je bila mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili QR kod.
Zakona o trgovini se odnosi na sve proizvode u maloprodaji što uključuje i pekarske proizvode koji moraju imati bar kod ili QR kod, takođe proizvođač je dužan da svoju robu označi deklaracijom u skladu sa zakonom, ali sankcije za nepropisno deklarisanje i izostanak bar koda ili drugog mašinski čitljivog koda će snositi prodavac.
Roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja sadrži podatke o: - nazivu i vrsti robe; - tipu i modelu u skladu sa prirodom robe; - količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe;
- poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje. Podaci moraju da budu navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način, na srpskom jeziku, na ćiriličnom ili latiničnom pismu.
Deklaracije sa tačnim podacima treba da obezbede proizvođač i uvoznik, ali su za njihovo postojanje odgovorni i trgovci. Ova novina će omogućiti i potrošačima da instaliraju aplikaciju na svom smart telefonu i da onda skeniraju bar kodove ili neku drugu mašinski čitljivu oznaku kao što je QR kod i vide odakle je taj proizvod, da nađu osnovne podatke o tom proizvodu. Najavljeno je da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje Zakona, a da Tržišna inspekcije radi u skladu sa planovima, a i po prijavama potrošača i da će isti od 30.08.2020. godine početi sa kažnjavanjem onih proizvodjača ili trgovina koje nemaju oznake na poljoprivrednim proizvodima u trgovinama ili hipermarketima.

Igor Ristić, MA

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.431 sekundi
Powered by Kunena Forum