Prednost privatnog sektora u agraru

Više
13 feb 2020 14:54 #40276 od Janjić Biljana
Janjić Biljana je napravio novu temu: Prednost privatnog sektora u agraru
Posmatrano sa gledišta delovanja u uslovima slobodnog tržišta najbolji je onaj oblik imovine koji daje najbolje ekonomske i finansijske prinose. Na osnovu iskustava u svetu, a koja se odnose na najefikasnijoj upotrebi zemljišta, najčešće je onaj proizvođač koji je i vlasnik zemljišta i najbolji primer. Osnovni motiv ovakvih proizvođača je da poboljša svoj ekonomski položaj, prinos uloženih sredstava i svoj dohodak. Privatno vlasništvo podstiče i motiviše na rad, ulaganja jer kao rezultat toga dobija profit. Time se podstiču inovacije koje utiču i na širu zajednicu, utiču na makroekonomsku politiku, kao i na rešavanje društvenih problema šire zajednice.
U poljoprivredi kao i u drugim sektorima privatni sektor polazi od najpre ličnih ciljeva i koristi preuzimajući tako rizike budućih investicija. Vlasništvo nad zemljištem donosi stabilnost, izvesnost i omogućava proizvođaču da donosi dugoročne odluke za svoja ulaganja od kojih očekuje buduću korist. Na taj način uspostavlja stabilnu vezu između vlasništva-ulaganja-koristi.
Privatno vlasništvo zemljišta je značajno za finansiranje i proces kreditiranja po realno nižim kamatama što deluje na uvećanje proizvodnje, ulaganja i samog profita.


Savetodavac za agroekonomiju
Biljana Janjić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi