Organska proizvodnje na malim porodičnim gazdinstvima

Više
30 sep 2019 07:47 #38800 od Pavlović Mladen
Organska proizvodnja metod je održive poljoprivrede i definiše se kao: sistem proizvodnje koji održava zdravim zemljište, ekosisteme i ljude. Oslanja se na ekološke procese, biodiverzitet i ritmove prilagođene lokalnim uslovima, što je bolje u odnosu na korišćenje dodataka sa štetnim posledicama.
Organska proizvodnja ne predstavlja samo poljoprivrednu tehniku koja je ekološki podobna, već i veoma razvijen lanac snabdevanja koji je kontrolisan kroz nacionalno i međunarodno zakonodavstvo o sertifikaciji, trgovini i prometu. Osnovni principi organske proizvodnje su: zdravlje, ekologija, pravednost i briga. EU ima jedan od najrazvijenijih sektora organske proizvodnje u svetu, iako udeo organske proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji veoma varira u zemljama članicama EU.
Organska proizvodnja zahteva dosta troškova u početnim fazama, što podrazumeva promenu namene, obuke i razvoj tržišnih veština. Mala gazdinstva trebalo bi da budu svesna i da postoje i brojni troškovi kada se proizvodnja pokrene.
Sa druge strane, organska proizvodnja donosi brojne nematerijalne koristi, od kojih neke ne mogu da se pretvore u brojeve ali imaju ogroman značaj za mala porodična gazdinstva. Organska proizvodnja obezbeđuje bolju proizvodnju hrane i povećanje resursa na gazdinstvu, što sveukupno doprinosi održivosti gazdinstva. Unapređenje stanja zemljišta veoma je važan element s obzirom da to dovodi do uravnoteženja hranljivih materija i veće raznovrsnosti biljaka i životinja u gazdinstvu. Ovo se primećuje posle nekoliko godina organske proizvodnje. Istovremeno, veoma bitni elementi su razvijanja novih veština, sticanje novih znanja, unapređenje upravljanja gazdinstvom kroz bolje planiranje, i drugo. Sve ovo pozitivno utiče na razvoj malih porodičnih gazdinstava, na samopouzdanje poljoprivrednika, na sposobnost za vođenje pregovora i bolje veštine marketinga.
Mnogi poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom oslanjaju se na zajmodavce, ili na lične kontakte, kako bi dobili lične pozajmice koje imaju manje kamate. Za mala i siromašnija gazdinstva, jednokratne pozajmice važne su jer mogu da se vrate nakon žetve i nema naplate tokom proizvodnje. Za nabavljanje novih mašina najčešće se koristi lizing jer se veoma brzo odobrava i ne trebaju garancije. U većini slučajeva, prodavac opreme daje garancije za plaćanje opreme. Proizvođač ima korist jer plaća samo deo (10-30%) od cene opreme i tako je u prilici da obnovi opremu na gazdinstvu i poveća svoju konkurentnost.

mr Mladen Pavlović
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.336 sekundi
Powered by Kunena Forum