Standard dobre poljoprivredne prakse (GLOBAL GAP)

Više
23 okt 2018 11:50 #34761 od Stanković Boban
Stanković Boban je napravio novu temu: Standard dobre poljoprivredne prakse (GLOBAL GAP)
]GLOBALGAP.-om se preko sistema mera osigurava zdravstvena bezbednost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda do njihovog ulaska u fabričku preradu, dok je HACCP sistem mera koji kroz kontrolu zdravstevnih rizika iste proizvode prati kroz proces prerade i njene distribucije do potrošača. Primarni poljoprivredni proizvođač je u lancu zajedno sa fabrikom i prodajnim lancom i oni od njega zahtevaju posedovanje GLOBALGAP standarda kako bi osigurali da se lanac "od njive do trpeze" nigde ne prekine.
Ovaj standard nije obavazujući prilikom izvoza voća i povrća u zemlje EU i druga tržišta koja su prihvatila ovaj standard. Veliki trgovinski lanci i prerađivači hrane daju prednost onim primarnim proizvođačima koji imaju implementiran i sertifikovan GLOBALGAP standard. Nije prepreka za izvoz primarnih poljoprivrednih proizvoda u EU, ali jeste prepreka za uspostavljanje partnerskih odnosa sa nekim od veletrgovinskih lanaca ili prerađivača hrane.
GLOBALGAP detaljno prati proces proizvodnje u kojoj su se poštovala načela standarda kao što su: briga o okolini, zdravlje životinja, integrisana poljoprivredna proizvodnja, briga o higijeni u rukovanju prehrambenim proizvodima, poštovanje opštih zahteva zdravlja i sigurnosti zaposlenih u poljoprivredi i poštovanje posebnih normativa u postupanju s radnicima tokom proizvodnje.
Koristi koje se ostvaruje implementacijom sistema GlobalGAP su mnogobrojne. Povećana bezbednosti agrarnih proizvoda, smanjuje se opasnosti od trovanja hranom, raste odgovornost proizvođača prema zaštiti čovekove sredine, poboljšana komunikacija unutar lanca snabdevanja, pojačana briga o zaposlenima, stalna kontrola, veća konkurentnost na tržištu, smanjenje troškova, smanjenje broja zakonskih tužbi, usklađenost sa zakonima i propisima, omogućen pristup međunarodnom tržištu, povećano poverenja kupaca i drugih zainteresovanih strana.
Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
Boban STANKOVIĆ, dipl.ing.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.521 sekundi