Registar poljoprivrednih gazdinstava

Više
18 maj 2018 11:20 #32942 od Stefanović Živko
Stefanović Živko je napravio novu temu: Registar poljoprivrednih gazdinstava
Registar poljoprivrednih gazdinstava
Postupak registracije poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji počeo je 2004.godine, sa ciljem da naša sela ponovo ožive, da se poveća životni standard i uslovi života ruralnog stanovništva kroz razvoj sela i infrastrukture, da se unapredi poljoprivredna proizvodnja kako bi bila produktivna, bogata i konkurentna na tržištu.
U Registar poljoprivrednih gazdinstava mogu da se upišu fizička lica – poljoprivrednici, preduzeća registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, zemljoradničke zadruge, preduzetnici registrovani za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i naučnoistraživačke organizacije iz oblasti poljoprivrede. Upis je dobrovoljan, besplatan i nije vezan za rok i može se izvršiti tokom cele godine.
Poljoprivrednim gazdinstvom smatra se gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Poljoprivredno gazdinstvo može biti upisano u registar i kada raspolaže i sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta ali kada se na tom zemljištu obavlja stočarska, živinarska, voćarska ili vinogradarska proizvodnja odnosno uzgoj ribe, pečuraka, puževa, pčela i dr. u skladu sa uredbom.
Upis, obnova registracije i prijavu promene podataka, kao i podnošenje zahteva za određene podsticajne mere se vrši u onoj područnoj jedinici Uprave za trezor, koja je nadležna prema mestu prebivališta poljoprivrednika odnosno preduzetnika, odnosno prema mestu sedišta pravnog lica, bez obzira gde se vrši poljoprivredna proizvodnja.
Registracijom poljoprivrednog gazdinstva, nosilac poljoprivrednog gazdinstva stiče pravo da podnese zahtev za dobijanje podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji , koje svake godine, na predlog Ministarstva, propisuje Vlada Republike Srbije, kroz uredbe. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava su direktni korisnici budžeta, jer se sredstva, koja im pripadaju, direktno uplaćuju na njihove račune kod poslovnih banaka.
U periodu od 1. marta do 30. aprila svake godine vrši se i obnova registracije prilikom čega se prijavljuju sve nastale promene, a obavezno promena setvenih kultura na prijavljenim površinama i struktura i broj životinja u gazdinstvu.
Ukupan broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji je 469.350, od kojih u 466.766 nosioci gazdinstva su fizička lica-poljoprivrednici, a 2.584 su registrovana poljoprivredna gazdinstva pravnih lica.

Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing polj.
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.441 sekundi