Subvencije pri zasnivanju zasada voća

Više
08 jan 2018 08:04 - 08 jan 2018 08:11 #31211 od Nešić Bojana
Nešić Bojana je napravio novu temu: Subvencije pri zasnivanju zasada voća
Pri započinjanju poljoprivredne proizvodnje može se iskoristiti niz subvencija Ministarstva poljoprivrede. Preduslov toga jeste da gazdinstvo bude registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno.

Dobro je znati da se mogu koristiti dva izvora finansiranja: republički i opštinski (gradski). U Vojvodini se može koristiti i pokrajinski agrarni budžet. Ne sme doći do preklapanja ta dva (ili više) izvora tj. subvencija za isti trošak se ne sme koristiti i iz jednog i iz nekog drugog izvora. Dobrim planiranjem i organizacijom veliki deo troškova u poljoprivrednoj proizvodnji se može subvencionisati.

Poljoprivredno gazdinstvo koje je navedeno kao primer je osnovano pre tri godine. Odlučili su se za proizvodnju voća, odnosno za podizanje zasada maline na površini od oko 1ha. U tabeli ispod navedeni su troškovi za određene investicije i subvencije koje su pri tom ostvarene. Subvencije su većim delom iz republičkih izvora, a jedan deo je iz gradskog agrarnog budžeta.


Pregledom tabele možemo zaključiti da su troškovi za investicije subvencionisani u ukupnom iznosu od 50%. To mnogo može uticati na samo poslovanje pomenutog gazdinstva jer je polovina investicionih ulaganja već „pokrivena“ subvencijama.

Savet je da se poljoprivredni proizvođači pre pokretanja proizvodnje ili pre bilo kakvog investiranja u proizvodnju dobro informišu o lokalnim i republičkim podsticajima koji mogu, videli smo na predhodnom primeru, u većoj ili manjoj meri rasteretiti poslovanje gazdinstva.

Bojana Nešić, dipl. ing. za agroekonomiju
Poslednja izmena: 08 jan 2018 08:11 od Nešić Bojana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi