Кредитирање пољопривреде

Više
16 sep 2017 08:55 #29950 od Ševarlić Radovan
Најважнија ствар код управљања инвестицијама и финансијама на пољопривредним газдинствима односи се на избор најповољније алтернативе, која даје одговарајуће резултате уз ризик који је инвеститор спреман да прихвати.
У саврменим условима финансирања, потенцијалним корисницима кредита на располагању стоје:
• Стандардни комерцијални кредити;
• Посебни комерцијални кредити;
• Трговци и дилери;
• Појединци који су спремни да уложе свој новац;
• Разни фондови и др.
Код класичних комерцијалних кредита постоји велика разлика између кредитора који су уско специјализовани за кредитирање пољопривредне производње, и оних који то нису. Комерцијалне банке су свуда у свету главни извор кредита за финансирање пољопривреде.
Врло често се ови кредити нуде у пакетима са другим банкарским услугама. Многе банке настоје да успоставе поверење и да што боље упознају своје клијенте, што може бити од пресудне важности код пољопривредних произвођача који се по правилу тешко задужују.
Често се настоји да планови и услови за одобравање зајмова буду прилагођени потребама и могуђностима самих пољопривредника.
У нашој пракси се полако уводи новина да се од добављача машина и опреме, продавница сточне хране и других купује роба на одложено плађање. Већина ових трговинских кредита је краткорочна, а врло често се дају и без камате како би се повећао промет роба и услуга.

Дипл.инг радован Шеварлић

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.489 sekundi
Powered by Kunena Forum