Udruživanje poljoprivrednika

Više
07 sep 2017 10:27 #29845 od Pavlović Mladen
Udruživanje kroz kooperacije, klastere ili neke druge forme, predstavlja jedinu šansu za opstanak srpskih poljoprivrednika suočenih sa sve brojnijom i ekonomski superiornijom konkurencijom. Objedinjena proizvodnja može da obezbedi kontinuiranu i kvalitetnu ponudu, kakva se traži na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu. Naime, samo krupni proizvođači i izvozno orjentisani poljoprivrednici mogu da očekuju finansijku podršku države, domaćih i inostranih agencija i nevladinih organizacija, kada je reč o ulaganjima u standardizaciju, sertifikaciju proizvoda, podsticanju izvoza.

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje postiže se putem udruživanja koje predstavlja most između nauke i proizvođača, što omogućava nesmetanu razmenu znanja, ideja i iskustva. Poljoprivrednike bi u procesu udruživanja trebalo da pokreće svest da svoj posao moraju stalno da poboljšavaju, da koriste savremene tehnologije podižu produktivnost i robu za tržište pripremaju po važećim standardima EU. Pri tome, mala preduzeća i sitni proizvođači tranzicionih privreda ne mogu ni po kom osnovu konkurisati udruženim i globalizovanim kompanijama u svetu. Usled malih proizvodnih kapaciteta i nestandardizovan proizvodnje, ona ne mogu izaći na velika međunarodna tržišta.

Udruženja danas imaju presudni značaj u razvijanju konkurentnosti preduzeća i regija, nasuprot rastućih procesa globalizacije i sve bržeg razvoja tzv. virtuelne ekonomije rast konkurentnosti ostvaruje se povećanjem produktivnosti udruženja poljoprivrednika i povećanjem njihovog inovatinog kapaciteta.

PSSS Padinska Skela
mr Mladen Pavlović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.390 sekundi
Powered by Kunena Forum