Rentabilnost poljoprivredne proizvodnje

Više
10 jul 2017 12:53 #28808 od Stamenković Saša
Rentabilnost je reč francuskog porekla koja označava isplativ posao. Shodno tome, predstavlja i jedan od tri ključna principa poslovanja kojim se meri odnos rezultata rada, takozvane dobiti i mase angažovanih, tj. uloženih sredstava (rada i radne snage).
Ona pokazuje isplativost i kvalitet proizvodnje i prometa poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu.
Govoriti o rentabilnosti znači posmatrati celokupno poslovanje gazdinstva u smislu ostvarivanja viška prihoda u odnosu na rashode kroz pozitivan finansijski rezultat ili profitabilnost.
Suprotno tome, nerentabilnost, neisplativost proizvodnje ogleda se u negativnom finansijskom rezultatu.
Da li će poljoprivredna proizvodnja biti rentabilna videće se tek prilikom plasmana proizvoda na tržištu, odnosno njihovom prodajom, što će u krajnjem slučaju odrediti sudbinu farme.
Dilema prilikom analize rentabilnosti poljoprivredne proizvodnje jeste na koji način ona može biti izmerena s obzirom na to da se u praksi pojavljuju različita mišljenja izražena kroz odnos između finansijskog rezultata i uloženih sredstava ili samo jednog dela sredstava, naprimer rentabilnost osnovnih sredstava (odnos između finansijskog efekta i uloženih osnovnih sredstava). Moguće je analizirati i rentabilnost realizacije tj. prodaje ili ukupnog prihoda (odnos između finansijskog efekta i realizacije).
Kada se analizira isplativost farme, dobro je uzeti u obzir sve navedene kriterijume kako bi sagledali kompletnu sliku.
Naime, ako se ona izračunava po formuli:

Rentabilnost = Realizovani višak proizvoda / Ostvarena realizacija,

onda se govori o uticaju promene troškova reprodukcije na stepen rentabilnosti, prodajne cene, kao i promene u asortimanu prodaje.
Ukoliko s posmatra formula:

Rentabilnost = Realizovani višak proizvoda / Uložena poslovna sredstva,

analizira se politika uloženih sredstava, odnosno efekat uloženih osnovnih i obrtnih sredstava.Saša Stamenković, dipl. ing. za ekonomiku

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.447 sekundi
Powered by Kunena Forum