Pravila poslovanja na ,,Produktnoj berzi,, Todo Terzić, dipl. inž

Više
21 jun 2017 23:28 #28557 od Terzić Todo
Terzić Todo je napravio novu temu: Pravila poslovanja na ,,Produktnoj berzi,, Todo Terzić, dipl. inž
U stručnoj literaturi prisutno je vise definicija koje se odnose na pojam berzi. Najprostijim rečnikom berzu mozemo opisati kao mesto gde se u tacno odredeno vreme susrec+ću ponuda i traznja za tačno odredenom robom.Zaključivanje transkacija u ime pravnih ili fizičkih lica vrse brokeri. Predmet berzanskog poslovanja je tipizirana i standardizovana roba. Trgovanje standardizovanim poljoprivrednim proizvodima u nasoj zemlji odvija se na ,,Produktnoj berzi Novi Sad,,
Pravo clanstva na berzi imaju domaca i inostrana pravna lica koja placaju clanarinu u skladu sa pravilnikom o tarifi. Na ,, Produktnoj berzi,, se trguje sledećom standardizovanom robom:
1. Žitarice
-psenica
-kukuruz
-jecam
-ostale(ovas,raz)
2.Komponente stočne hrane
-sojina sacma
-suncokretova sacma
-psenicno stocno brasno
-stocni jecam
-riblje brasno
-lucerkino brasno
-sojin griz
-ostalo
3. Semenska roba
-semenska psenica
-semenski kukuruz
4.Mineralna dubriva
-NPK
-AN
-KAN
-UREA
5.Industrijsko bilje
-suncokret
-soja
-uljana repica
6. Konzumna roba
-psenicno brasno
-jestivo suncokretovo ulje
-secer,kristal,beli,konzumni

Trgovanje standardizovanim poljoprivrednim proizvodima na ,,Produktnoj berzi,, se obavlja svakog dana u periodu o 08:00 do 15:00 casova.
Kod trgovanja psenicom primenjuju se standardi SRPS E.B1.200 i SRPS E.B1.200/1 ( vlaga do maximum 15%, minimum 74 kg hektolitarske mase i maximum 8% primesa). Kada se radi o trgovini kukuruzom primenjuje se standard JUS E.B3.516 ( vlaga do 14%, lom do 8%, defektna i nagorela zrna do 2%, strane primese do 1%)
Transakcije se zakljucuju ugovorima koji mogu biti standardizovani i nestandardizovani.
Od standardizovanih ugovora primenju se ( fjucers ugovori i opcijski ugovori). Kod fjucers ugovora Obaveza prodavca ugovora je da po njegovom dospecu u ugovorom predvidenom trenutku u buducnosti, isporuci osnovni trzisni materijal (robu, hartiju od vr, i dr.) po unapred ugovorom predvidenoj fjucers ceni. Obaveza kupca ugovora je da po njegovom dospecu u ugovorom predvidenom trenutku u buducnosti, prodavcu ugovora isplati vrednost osnovnog trzisnog materijala, po ugovorom utvrdenoj fjucers ceni. Opcije su standardizovan terminski ugovor, iz koga proizilazi pravo kupca opcije da do ugovorom predvidenog trenutka u buducnosti kupi ili proda osnovni trzisni materijal po unapred ugovorom utvrdenoj strajk (strike) ceni. Za to pravo kupac placa prodavcu opcijsku premiju.
Od nestandardizovanih ugovora primenjuju se ( forvord ugovori i ugovori na zeleno). Kod ovih ugovora svi elementi transakcija se slobodno dogovaraju.

Todo Terzić, dipl. inž
PSSS Padinska Skela

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.292 sekundi