Održivost poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji – Dobrivoje Popović

Više
01 jun 2017 13:06 #28256 od Popović Dobrivoje
Popović Dobrivoje je napravio novu temu: Održivost poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji – Dobrivoje Popović
Na ovu temu ne možemo da tražimo odgovor u poljoprivrednim domaćinstvima sa nekim specifičnim ili posebnim odlikama što ne čini ni 10% od ukupne poljoprivrede Srbije. Analizu tražimo na ukupnom prostoru i značajnim pokazateljima od 90 i više procenata naših domaćinstava sa nekoliko vidova primarne poljoprivredne proizvodnje koje zajedno čine agrar Srbije. Na ovu temu postoje već i značajna zapažanja i predlozi o neophodnim merama u agrarnoj politici tj. Strategiji agrara Srbije i to naravno dugoročno.
Nekoliko je nezaobilaznih postulata koji bi morali da budu definisani, primenljivi i ugrađeni kao zajednički činilac svakog poljoprivrednog domaćinstva kao aktivnog učesnika i korisnika. Jednostavno, samo rešenje zadate funkcije za sve uslove i okolnosti je sveobuhvatno rešenje.
Deo agrarne politike bi trebalo da čini sistem povezivanja kako po horizontali tako i vertikali svih vidova primarne proizvodnje, prerade i prometa. Na primer udruživanja po mnogim tj. raznim osnovama, organizacija, zadrugarstva itd.
Definisanje podsticaja na ukupnom nivou kao i analitički neophodan minimum istih, uslov je kako bi svako poljoprivredno gazdinstvo ostvarilo neophodan godišnji dohodak najmanje na nivou održivog tekućeg bavljenja u ovoj oblasti.
Naravno to podrazumeva i minimum ostvarenja dohotka egzistencije porodice angažovane na poljoprivredi i egzistiranja od poljoprivrede.
Pokazatelji agrarnih zemalja , da nebismo dalje obrazlagali, ukazuje da nivo podsticaja treba da bude višestruko povećan u ukupnoj sumi na godišnjem nivou, što je ustaljena dugoročna poljoprivredna praksa.
Neophodne su i organizovanje neke institucije, naučno- nastavne-stručne, zatim asocijacije (komore, kreditno -monetarni sistem) i td.
Npr. -Neminovnost su direktna primarna ulaganja sopstvenog budžeta kao jedan od jednostavnog puta i načina održanja i razvoja primarne poljoprivrede a samim tim i domaćinstava sela i ukupnog agrarnog područja.
Ovo su samo neophodni postulati koji su ovako definisani aktivno trajali na ovim prostorima decenijama pa i više od stotinu godina.
Naravno isto su postojali i postoje i u svim razvijenim agrarnim državama i traju nezavisno od društvenih i državnih odlika.
Sve napred rečeno ima direktan uticaj a za posledicu i sasvim poželjne i povoljne odlike u oblasti ekologije, demografije, socioloških i ekonomskih pokazatelja agrarnog prostora.

Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.347 sekundi