Knjiga polja, vodjenje i njen značaj - Dragan Kolčić

Više
30 mar 2017 21:33 #27611 od Kolčić Dragan
Kolčić Dragan je napravio novu temu: Knjiga polja, vodjenje i njen značaj - Dragan Kolčić
Šta je knjiga polja ?
U knjizi polja poljoprivredni proizvodjači prate sve elemente biljne proizvodnje, upisuje se koja se sorta seje, koji je bio predusev, kada su obavljene osnovne operacije, koje je djubrivo iskorišćeno, koje su mere nege i primene, koliki je prinos, .....

Zašto knjiga polja ?
Evidencija tehnoloških procesa na odredjenom polju omogućava analizu ulaganja i isplativosti proizvodnje. Bez evidentiranja obavljenih radova i dobijenih prinosa, poljoprivredni proizvodjači ne mogu znati koliki su stvarni efekat ostvarili u odredjenoj proizvodnji. Kroz knjigu polja mogu se sagledai pregledi proizvodnje i planirati najoptimalnija buduća ulaganja.

Kakvo je stanje i zašto ga treba menjati ?
Na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima nije uobičajeno vodjenje knjige polja. To je velika greška poljoprivrednika. Knjiga polja treba da bude obaveza odgovornih poljoprivrednia koji brinu o svom imanju i domaćinskom poslovanju.

Značaj vodjenja knjige polja ?
Knjiga polja značajna je u svakom smislu reči. Pogled unazad, šta je nekada bilo radi sadašnjeg korišćenja i buduće namene zemljišta. Vodi se za različite linije proizvodnje: pšenice, kukuruza, voća, povrća, gde su linije proizvodnji specifične i medjusobno različite.
Vodjenje knjige polja značajno je i za savetodavce u PSSS iz razloga što mogu da dobiju mogućnost objedinjavanja podataka na Regionalnom nivou i na taj nači mogu da utiču na usmeravanje poljoprivredne proizvodnje u pravcu koji najviše odgovara karakteristikama područja, povećanje obima proizvodnje i standarda poljoprivrednih proizvodjača.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi