Seoski turizam i Mera 7 IPARD programa –šansa za ruralne sredine-R.Širtov

Više
21 apr 2020 12:53 #41021 od Širtov Robert
Seoski turizam i Mera 7 IPARD programa –šansa za ruralne sredine
Povezivanje poljoprivredne proizvodnje sa jedne starne i turističke ponude sa druge strane,može imati pozitivna efekat na razvoj i opstanak ruralnih sredina u Republici Srbiji.
Nosiocima i članovima poljoprivrednih gazdinstava koja se bave ili imaju nameru da se bave seoskim turizmom uskoro će biti na raspolaganju i sredstva iz IPARD fondova za investiciju u objektima za smeštaj i pratećim elementima iz te delatnosti i to u iznosu od minimalnih 5000 do maksimalnih 300.000 evra povraćaja po aplikantu.
U okviru Mere 7 IPARD programa za Srbiju,uskoro se očekuje prvi javni poziv za apliciranje iz oblasti seoskog turizma,a sama MERA 7 se odnosi na diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.
Opšti ciljevi Mere 7 su:
-Podizanje nivoa diversifikacije i razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima kroz razvoj poslovnih aktivnosti, sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta i direktno povećanje prihoda farmi i domaćinstva
-Poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima i na taj način smanjenje raseljavanja ruralnih područja.
Investicije se odnose na:
Ulaganje u izgradnju i / ili rekonstrukciju i / ili opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, kao što su sobe, restorani i drugi objekti, uključujući i objekte za rekreaciju, igranje, turističkih kampova, poboljšanje objekata na otvorenom (za jahanje, ribolov u unutrašnjim vodama, biciklizmu, tematskih staza) troškovi marketinga, kao što su štampanje propagandnog materijala, stvaranje / održavanje sajta.
Iznos donacija od vrednosti ukupnih investicija:iznosi do 65% vrednosti investicije (ukupnih prihvatljivih troškova);
Korisnici mogu biti:
Registrovani poljoprivrednici ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivrednim ili nepoljoprivrednim aktivnostima na selu;
Mikro i mala privatna pravna lica, koja su osnovana, ili rade u ruralnim područjima.
Pravna lica, istog raspona, osnovana izvan ruralnih područja takođe su prihvatljiva za podršku ako se podržane investicije/aktivnosti nalaze u ruralnim područjima.
Specifični kriterijumi prihvatljivosti za ruralni turizam; Maksimalan broj ležajeva je ograničen na 30 ležajeva po registrovanom korisniku.
Uopšteno, prihvatljivi izdaci odnose se na sledeće stavke:
-Izgradnja i unapređenje nepokretne imovine;
-Kupovina nove opreme i nameštaja, uključujući i specijalnu opremu i nameštaja za osobe sa invaliditetom i za decu;
-Kupovina novih mašina i opreme za unapređenje ponude turističkog mesta u turističke i gastronomske svrhe, uključujući IT hardver i softver do njihove tržišne vrednosti;
-Investicije u objekte za rekreaciju kao što su igrališta (spoljni i unutrašnji prostori) i oprema;
Opšti troškovi, kao što su honorari arhitektama, inženjerima i drugim konsultantima, studije izvodljivosti, sticanje patentnih prava i licenci do granice od 12% od ukupnih prihvatljivih troškova, od kojih su troškovi biznis planova do 5 %, ali ne više od 2.000 evra.
Investicija u obnovljive izvore energije na poljoprivrednom gazdinstvu (izgradnja, instalacija i opremanje), za sopstvene potrebe, mora biti deo projekta za turizam.
Korisnik mora biti registrovan u skladu sa odredbama Zakona o turizmu na kraju realizacije investicije, a pre konačne isplate;
Robert Širtov DVM sci

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.571 sekundi
Powered by Kunena Forum