IPARD – Ruralni turizam u funkciji poboljšanja kvaliteta života na selu

Više
07 okt 2019 12:54 #38886 od Stamenković Saša
U iščekivanju objave javnog poziva za Meru 7 koja definiše diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i unapređenje njihovog poslovanja iz IPARD II programa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, trenutno radi na pravilniku koji će bliže definisati ovu oblast.
Mera 7 je zamišljena s ciljem povećanja stepena diverzifikacije kroz unapređenje poslovanja, uvećanje prihoda i stvaranje novih radnih mesta u ruralnom turizmu kako bi se poboljšao kvalitet življenja i izbegao odliv radne snage.
Pored ovih opštih ciljeva , mera bi trebalo da omogući razvoj turističkih objekata, povećanje broja usluga i da pruži podršku razvoju i usvajanje novih rekreativnih sadržaja, pre svega za takozvani porodični i dečiji turizam.
Budžet koji je namenjen razvoju ruralnog turizma iznosi 20 miliona evra, od kojih 15 obezbeđuje Evropska unija, a 5 Republika Srbija.
Prema ovom dokumentu i na osnovu kriterijuma Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Srbija se tretira kao ruralna teritorija izuzimajući gradove sa gustinom naseljenosti iznad 150 po kvadratnom kilometru. To praktično otvara širu mogućnost većih ulaganja u ruralni turizam i iskorišćenje fonda, posebno na seoskim domaćinstvima.
Sredstva koja će biti dodeljena iz IPARD-a namenjena su izgradnji i opremanju objekata, nabavci mašina, mehanizacije i opreme, ali i nabavci postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora pod uslovom da su u funkciji obavljanja ruralnog turizma.
Iznos podsticaja po korisniku je od 5 hiljada do 300 hiljada evra, a korisnik može podneti zahtev za ukupno tri projekta i u tom slučaju može ostvariti podsticaje do 400 hiljada evra.
Kao i kod ostalih mera IPARD-a, iznos povraćaja može biti do 65% vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno 12% za opšte troškove (izrada poslovnih planova, konsultanske usluge, studije izvodljivosti i sl).

Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.271 sekundi
Powered by Kunena Forum