Sprovođenje Javnih poziva za IPARD

Više
24 dec 2018 11:55 #35428 od Stefanović Živko
Stefanović Živko je napravio novu temu: Sprovođenje Javnih poziva za IPARD
Sprovođenje Javnih poziva za IPARD
U prvoj fazi sprovođenja IPARD II programa 2014-2020.godina u 2017. i 2018. godini raspisivani su Javni pozivi za Meru 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Meru 3: Investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda.
Za Meru 1 raspisana su tri Javna poziva, i to:
-Prvi Javni poziv za nabavku nove opreme i mehanizacije, za koji je opredeljeno 8,37 miliona evra i pristiglo 85 zahteva
-Drugi Javni poziv za nabavku novog traktora, za koji je opredeljeno 4,65 miliona evra i pristiglo 393 zahteva
-Treći javni poziv za podršku investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (u toku je od 1.11.2018. do 9.01.2019.g.), za koji je opredeljeno 25,3 miliona evra.
Za MERU 3 raspisana su dva Javna poziva, i to:
-Prvi javni poziv za nabavku nove opreme, za koji je opredeljeno 7,35 miliona evra i pristiglo 26 zahteva
-Drugi javni poziv za nabavku nove opreme, mehanizacije i izgradnju objekata ( u toku je od 11.12.2018. do 11.03.2019.g.) , za koji je opredeljeno 22,5 miliona evra.
Kod ukupno 504 pristigla zahteva primetna je teritorijalna neujednačenost, tako da je najveći broj zahteva iz Vojvodine. Najveći broj zahteva se odnosio za nabavku novog traktora i to po osnovu sektora ostali usevi. Najmanje zahteva kod nabavke nove opreme i mehanizacije je bio po osnovu sektora mleka i mesa. U pozivu za Meru 3 najveći broj zahteva je bio za sektor voća i povrća –prerada.
Svi primnjeni zahtevi su bili nekompletni, i najveći broj dopuna zahteva je vezan za poslovne planove i ponude. Zbog potencijalnog rizika da se nacionalni i EU standardi neće ispuniti do kraja investicije, neki podnosioci zahteva su odustali, a neki su i odbijeni zbog
neispunjavanja opštih i posebnih uslova u fazi administrativne obrade (neodgovarajuća veličina pravnog lica, neodgovarajuća biljna struktura u RPG, nedostatak Rešenja Uprave za veterinu, neodgovarajući kapacitet objekta upisanog u bazu Uprave za veterinu, opšti uslovi – neizmirene poreske obaveze).
U cilju unapređenja efikasnosti korišćenja bespovratnih sredstava EU- IPARD program, u budućem periodu će se još više pažnje posvetiti obukama savetodavaca i jačanju aktivnosti na promociji i informisanju potencijalnih korisnika.

Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.333 sekundi