IPARD program

Više
05 jul 2017 06:55 #28785 od Kostić-Đorđević Mimica
Kostić-Đorđević Mimica je napravio novu temu: IPARD program
Obaveze korisnika-Konkurisanje neophodno je obezbediti pun iznos novca potrebnog za realizaciju investicije, krajnji korisnik mora na bankovnom računu da ima sredstva potrebna za realizaciju čitave investicije, konkuriše na objavljeni konkurs IPARD agencije, dostavlja svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži kako bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta.
Odobravanje projekta- posle dostavljanja svih potrebnih dokumenata, potencijalni korisnik ulazi u proces odobravanja projekta. Investicija ne sme biti započeta pre nego što je projekat odobren. Kada se počne sa realizacijom investicije ne sme odstupati od projekta koji je priložio prilikom konkurisanja. Korisnik je dužan da se pridržava odobrenog projekta i u toku perioda trajanja investicije prihvata kontrole koje mu šalje IPARD agencija kako bi bili provereni navodi projekta, radovi ili poštovanje trajanja investicije od pet godina.
Minimalni rok trajanja svake investicije je pet godina, korisnik je dužan da, u tom vremenskom periodu, održi investiciju (ne sme da otuđi objekat, da mu promeni namenu, niti da otuđi mašine), a mora da dostigne standarde EU, u zavisnosti od vrste investicije. Ukoliko postupi suprotno dogovorenom korisnik je dužan da vrati sva sredstva.
Odobravanje plaćanja- korisnik počinje sa investicionim aktivnostima, prema odobrenom projektu. IPARD agencija može, u određenom roku ili samo u toku trajanja konkursa da obavi refundaciju utrošenih sredstava u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije, za poljoprivredne proizvodjače nosioce gazdinstva mladje od 40 godina i do 70%. Podnose svi računi, dokazi o uplati sredstava čime dokazuje obavljenu transakciju. Refundacija sredstava obavlja se jednom, za sva investirana sredstva, medjutim kod zahtevnijih investicija može se dogotiti parcijalno uplaćivanje sredstava, a vraćanje sredstava može viši u više tranši.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.410 sekundi