Житни бауљар

Više
31 dec 2020 07:49 #44092 od Urošević Dragana
Житни бауљар има једну генерацију годишње, презимљава у стадијуму ларве у земљишту.
Највеће штете прави ларва на озимој пшеници и јечму и то првенствено током јесени. Ларве поред струкова жита буше вертикални ходник дубине до 40 cm у коме проводе већи део свог времена. Оне током ноћи излазе на површину и штете праве тако што увлаче лисну масу у вертикални ходник и уништавају је тако да од лисне масе остаје само згужвана нерватура. Значајније штете настају уколико је јесен сува и топла, односно ларве су активне до појаве првих мразева а са отопљавањем њихова активност се наставља. Ларве се интензивно хране на температури изнад 10 ̊C а при температури испод 3-5 ̊C престају са исхраном.
Хемијске мере заштите се препоручују после ницања озимих стрних жита, ако се утврди 5-6 напарнутих биљака/ m² или 3-5 ларви / m² инсектицидима на бази alfa-cipermetrina. Третиранје се пропоручује у раним вечерњим или јутарњим сатима, јер ларве тада излазе на површину земљишта.
Против ове штеточине првенствено се спроводе превентивне мере контроле као што су поштовање плодореда, уклањање жетвених остатака, тањирање на 20-22 cm после скидања усева и избегавање ране сетве.
Урошевић Драгана, дипл.инж.заштите биља

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.265 sekundi
Powered by Kunena Forum