ŠUPLJIKAVOST LIŠĆA KOŠTIČAVIH VOĆNIH VRSTA

Više
30 dec 2020 07:44 #44011 od Nišavić-Veljković Vesna
ŠUPLJIKAVOST LIŠĆA KOŠTIČAVIH VOĆNIH VRSTA
Veoma značajna bolest koštičavih voćnih vrsta. Simptomi bolesti ispoljavaju se na različitim biljnim organima u zavisnosti od voćne vrste. Kod trešnje, višnje i šljive bolest se javlja na lišću i mladarima, dok kod breskve i kajsije su napadnuti plodovi i mladari.
Simptomi na lišću javljaju se u proleće u vidu crvenkastih tačkica koje se šire u veće kružne pege sa nekrotičnim centrom i crvenkastom ivicom. Nekrotična oblast vremenom se odvaja od lisne mase i ispada pri čemu nastaju rupice zbog kojih je bolest i dobila ime. Na mladarima se u početku javljaju pege slične kao i na lišću. Mladar najčešće i dalje raste, a u okviru pega stvara se ulegnuće ispod koga tkivo nekrotira, puca i nastaju rak rane iz kojih se luči smola. Slične simptome na mladarima izazivaju i neke druge fitopatogene gljive pa treba obratiti pažnju prilikom determinacije oboljenja. Na plodovima breskve i kajsije dok su još mladi javljaju se tamnocrvene pege u okviru kojih, sa porastom plodova, nastaju kraste mrkocrvene boje zbog čega plodovi gube tržišnu vrednost.
Gljiva prezimljava na mladarima u rak ranama i u pupoljcima. Na temperaturi iznad 6˚C i relativne vlage iznad 70% dolazi do sporulacije, a infekcije se mogu ostvariti i na nižim temperaturama 3-4˚C. U pogledu nastajanja infekcija i širenja parazita najvažnija su dva perioda jesenji i prolećni, jer ako su povoljni vremenski uslovi, infekcije i širenje zaraze moguće je od proleća do pozne jeseni. U jesen posle opadanja lišća dolazi do infekcije mladara, dok u proleće parazit inficira lišće i plodove. Zbog nižih temperatura u jesen, inkubacioni period traje duže 15-20 dana, dok u proleće pri optimalnoj temperaturi traje 5-6 dana.
Suzbijanje ove bolesti počinje u jesen uklanjanjem zaraženih grančica, rezidbom, i njihovo spaljivanje. Pored mehaničkih, u suzbijanju ove bolesti neophodne su i hemijske mere borbe. Standardna preporuka je da se tretiranje izvodi kada opadne veći deo lišća, kako bi kvalitetno oprskali grane, grančice i stablo. To pravilo treba korigovati ako u jesen kada počne opadanje lišća, nastavi toplo i vlažno vreme. U tom slučaju, prskanje obaviti kada počne opadanje lišća jer čim opadne 5-10% lišća već ima dovoljno ranica da se preko njih ostvari infekcija dovoljno jaka da prouzrokuje štete na voćkama. Ukoliko se oduži period toplog i vlažnog vremena prskanje ponoviti kada opadne veći deo lišća, naročito u zasadima gde je prisutna smolotočina i drugi simptomi propadanja tkiva. Tretiranje treba obaviti fungicidima na bazi bakra.
Vesna Nišavić Veljković, dipl ing.
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi
Powered by Kunena Forum