Crna pegavost lišća i ploda oraha Gnomonia leptostyla

Više
30 dec 2020 07:22 #44009 od Maksimović Slavica
Simptomi se javljaju na lišću u vidu tamnosmđih pega , lišće se suši i opada, dok se na zelenim plodovima uočavaju iste pege.
Uzrok je veoma raširena bolest kod oraha koju prouzrokuje gljiva Gnomonia leptostyla.
Od početka leta vidljive su pege koje se povećavaju i to naročito ako je kišovito proleće, i početak leta. Listovi dobiju smeđu boju i rano dolazi do defolijacije. Slične utolegle pege pojavljuju se i na plodovima te mogu često obuhvatiti i ceo plod. Tako zaraženi plodovi još ako su rano obolelei opadaju, dok pozne zaraze manje su štetne , ali ipak dolazi do nekroze jezgra i kao takvo je neupotrebljivo za ljudsku ishranu.
Na lastarima se takođe javljaju ovalne ili nepravilne uglaste pege sa svetlijim centrom i tamnijim rubom.
Ova gljiva prezimljava u biljnim ostacima lišća ispod stabala, a u proleće se razvijaju reproduktivni organi peritecije iz kojih askospore vrše krajem maja i početkom juna prve zaraze. Kasnije tokom leta na pegama nastaju letnje spore-konidije koje dalje šire zaraze. Optimalna t za infekciju je 21°C ali ostvaruje se na 32 °C , i to ako je konstantno vlaženje lista 6 h a vlaga ne pada ispod 98 %.
Suzbijanje i sprečavanje obolenja se uspešno može rešavati tretmanima sa bakarnim preparatima koji vrše preventivnu zaštite, neophodna su najmanje dva tretiranja i to krajem maja i početkom juna, kao i sprovođenjem mera higijene u zasadu tokom cele godine, a naročito u jesen ukoliko je bilo zaraze. Ukloniti zaraženo lišće i plodove koji su opali, po mogućstvu spaliti van zasada oraha.
Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.528 sekundi
Powered by Kunena Forum