ANTRAKNOZA JAGODE

Više
28 dec 2020 10:16 #43983 od Nišavić-Veljković Vesna
ANTRAKNOZA JAGODE
Antraknoza je zajednički naziv za bolesti jagode koje uzrokuju gljivice Colletotrichum vrste. U literaturi su opisane četiri vrste: (C. acutatum, C. dematium, C. fragariae, C. gleosporioides)
Prvi simptomi ovog oboljenja javljaju se još u cvetanju u proleće pri povoljnim uslovima, dosta kiše i visoke temperature,. Simptomi na cvetovima su u obliku paleži i zato se često mešaju sa simptomima sive truleži. Bolest se kasnije intezivno širi i razvija na zelenim plodovima tako da može dovesti do značajnog smanjenja prinosa. Na lisnim drškama se uočavaju crne pege koje se u vlažnim vremenskim ulovima povećavaju i uležu u tkivo.
Simptomi na plodu su vodenaste pege tamno smeđe boje, kasnije pocrne i povećavaju se dok ne zahvate ceo plod. Ovaj simptom se razlikuje od truleži koju prouzrokuje Botrytis sp. jer se u tom slučaju na plodovima javlja sivkasta prevlaka, a kod antraknoze plodovi samo pocrne bez prevlake.
Zaštita jagode se sprovodi primenom agrotehničkih i hemijskih mera borbe. U agrotehničke mere borbe spadaju: sadnja zdravog sadnog materijala, plodored najmanje 3-godišnji, a preporučuje se i 5-godišnji, izbegavati navodnjavanje veštačkom kišom i umereno đubrenje atotom.
Hemijska zaštita se zasniva na primeni fungicida pre pojave bolesti. Ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti obavezno je jedno prskanje sedmično do momenta berbe. Primena fungicida u toku berbe je ograničena zbog karence preparata. Što se tiče efikasnosti fungicida može se reći da većina fungicida ima samo delimično delovanje na antraknozu jagoda. Fenheksamid i pirimetanil pokazuju samo slabiji sporedni efekat na antraknozu, kao i svi fungicidi na bazi bakra. Takođe delimičnu efikasnost imaju fungicidi na bazi difenokonazola i miklobutanila. Bolju efikasnost na antraknozu jagoda ispoljavaju fungicidi iz grupe strobilurina (na bazi a.m. azoksistrobin, boskalid + piraklostrobin) i hlortalonil. Svi fungicidi prisutni na tržištu, sa pomenutim aktivnim materijama, nisu registrovani kod nas za primenu u jagodama, dok se u evropskim zemljama uspešno koriste u zaštiti jagode od ove bolesti.
Vesna Nišavić Veljković
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.400 sekundi
Powered by Kunena Forum