SIVA TRULEŽ MALINE

Više
24 dec 2020 09:13 #43916 od Miletaković Sandra
Jedna od bolesti koja neretko napada malinu jeste siva trulež Botryotinia fuckeliana , a naziv je dobila zbog sive mase patogena na plodu. U pitanju je bolest koja se javlјa na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Javlјa se tokom celog perioda gajenja, praktično od sadnje do skladištenja.
Najviše joj pogoduju vlažni i prohladni vremenski uslovi. Ako je kišni period tokom cvetanja bio dug, glјiva prouzrokuje trulež plodova u polјu posle berbe, ali se nikada ne javlјa na zelenim i nedozrelim plodovima. Ponekad može da prouzrokuje i sušenje cvetova.
Već tokom zime, na rodnim izdancima maline, uočavaju se prvi znaci bolesti u vidu sklerocija. U proleće sklerocije klijaju i napadaju otvorene cvetove. Ukoliko je vreme vlažno i prohladno, glјiva sporuliše na zaraženim delovima cveta. Kada počne dozrevanje ploda, u okviru zbirnog ploda javlјa se po koja zaražena koštunica, koje su u početku vodenaste, a kasnije prekrivene siivom masom konidija i hifa patogena. Trulež se najčešće javlјa na mestu gde se plod dodiruje sa čašičnom ložom. Ukoliko plodovi ostanu neubrani, zaražena bobica ostaje pričvršćena za cvetne delove i biva mumificirana. Cvetne lože se suše nakon berbe i smežuraju se na bilјci. Prilikom čuvanja plodova u skladištima i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha, na površini ploda micelija patogena raste u vidu sivkaste prevlake. Ukoliko su plodovi u mraku nema sporulacije, ali na svetlosti je sporulacija bogata, plodovi počinju da cure i tako se zaraza širi na susedne plodove.
Botryotinia fuckeliana je saprofit koji za ishranu koristi mrtve bilјne delove i održava se zahvalјujući mnogim ostacima bilјaka, uklјučujući i korove. Sklerocije predstavlјaju kompaktnu masu hifa sa omotačem i kao takve, sposobne su da prežive nepovolјne ekološke uslove. Na njima se formiraju konidije koje prestavlјaju bespolne spore glјive. Kišnim kapima i vetrom konidije se raznose, dospevaju na žig tučka i klijaju. Siva trulež se javlјa naročito pred berbu i u vreme berbe. Što su plodovi zreliji, veća je mogućnost za pojavu truleži. Infekcija se ostvaruje u periodu cvetanja preko tučkova.
Zaštita maline se postiže primenom fungicida u intervalu od 7 do 14 dana od početka cvetanja pa do berbe. Visoku efikasnost u suzbijanju ove bolesti ima fungicid Signum koji se koristi tokom cvetanja, precvetavanja, formiranja i zrenja plodova, u količini 1,5 kg/ha, kao i Switch koji se koristi u cvetanju i precvetavanju , koji se koristi u količini 0,8-1 kg/ha.
Od agrotehničkih mera koje se mogu primenjivati u cilјu smanjenja infekcije, treba obezbediti bolјe provetravanje, osvetlјenost u redu, rigoroznije orezivanje čime se obezbeđuje formiranje tanjih redova. Efikasno uništavanje korova kao i manje količine azotnih đubriva omogućuju slabiju pojavu bolesti. Veoma su značajni i uslovi u kojima se plodovi čuvaju nakon bebe, pa prilikom hlađenja voditi računa da temperatura bude 0°C. Temperatura tokom skladištenja i prodaje maline ne sme prelaziti 2°C, a u skladištu je potrebno održavati visoku relativnu vlažnost vazduha.

Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.327 sekundi
Powered by Kunena Forum