Siniša Nedeljković - Šljivina štitasta vaš (Lacanium corni Bouche)

Više
25 nov 2020 14:28 #43488 od Nedeljković Siniša
Šljivina štitasta vaš je jedna od najznačajnijih štetočina šljive. Polifagna je i pored šljive napada breskvu, vinovu lozu, lesku i neke druge biljke, mada znatno ređe.
Mlada ženka ima ovalan oblik tela, sa smeđim štitićem koji je jako izbočen, prečnika 3-4 mm. Štitići mužjaka su izduženi i sivi. Mužjaci imaju jedan par krila i dostižu dužinu oko 1,5 mm . Na kraju njihovog tela nalaze se dve duge voštane niti. Larve prvog stupnja su spljoštene, bledo žute i skoro providne, oko 0,5 mm duge. Imaju dobro razvijene pipke, složene oči, grudne noge i veoma su pokretne.
Larve drugog stupnja su smeđe ili smeđe crvene, pokretne i dostižu dužinu od 2 mm. Ostaju tokom zime na stablu ili debljim granama voćke. Tada se lako zapažaju na podlozi. Mogu da podnesu niske temperaure. Rano u proleće, kod nas već u mesecu martu, prezimele larve kreću se prema kruni voćaka. Pričvršćuju se na mlađim granama i grančicama i počinju intenzivno da se hrane. Ishrana traje sve do maja meseca, kada se javlja imago.
Posle parenja ženka polaže jaja ispod svog štita. Jedna ženka može da položi do 2000 jaja. Embrionalni razvoj traje oko 15 dana, a zatim se ispod štita pojavljuju mlade larve koje ubrzo prelaze na lišće napadnutih biljaka. Najčešće se koncentrišu na naličju listova gde se hrane sve do jeseni. Pre opadanja lišća sele se na deblje grane i stablo gde prezime. Larve luče „mednu rosu“. Čađavica koja se razvija često otkriva prisustvo ovih vaši.
Za otklanjanje šteta od ove vaši na grani šljive neophodno je zimsko i letnje suzbijanje.
Šljivina štitasta vaš najuspešnije se suzbija zimskim prskanjem mineralnim uljem (galmin ili belo ulje), ili kombinovanim preparatima koji sadrže mineralno ulje (plavo ulje ili crveno ulje). Prskanje mora da bude takvo (sa obilnom količinom tečnosti), da se ona sliva sa grana i grančica. U vreme vegetacije štitasta vaš se teže suzbija.Suzbijanje treba otpočeti kada se pojave pokretne forme larvi prvog stadijuma, otprilike početak juna i kraj jula, zatim početak avgusta preparatima na bazi a.m. metomil, metidation, hlorpiriffos+cipermetrin i dr.
Siniša Nedeljković dipl.ing

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.646 sekundi
Powered by Kunena Forum