ERIOFIDNA GRINJA LISTA MALINE (Phylocoptes gracillis)

Više
27 apr 2020 14:14 #41044 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: ERIOFIDNA GRINJA LISTA MALINE (Phylocoptes gracillis)
Eriofidna grinja lista maline javja se u svim regionima gde se malina gaji i pravi velike štete na malinjacima. Prezimljavaju odrasle ženke u kolonijama u pazuhu rodnih pupoljaka iz predhodne sezone. Kada srednje dnevne temperature dostignu 11°C, kreću se ka vršnim pupoljcima maline, a zatim migriraju na mlade listove.

Štetu pričinjavaju tako što se hrane sisajući sokove, a na napadnutim listovima nastaje hlorotično šarenilo i deformacija koja je praćena povijanjem lisnog nerva na dole. Pri jačem napadu karakteristično je podizanje lica lista u vidu mehurova i gubljenje maljavosti na naličju lista. Simptmi se često mešaju sa simptomima izazvanim virusima. Oštećenja na plodovima obično dovode do prevremenog sazrevanja koštunica,usled čega plodovi ostaju deformisani. Aktivnost ove štetočine povećava se sa povećanjem temperatre, a pri srednjoj dnevnoj temperature od 25°C, počinje proces poleganje jaja.

Ključni trentak za suzbijanje eriofidne grinje je pre nego što prezimele ženke počnu da polažu jaja. U cilju suzbijanja eriofidne grinje lista maline preporučuje se primena preparata a bazi: a.m. abamektin (Vertimec 018 EC, Abastate, Kraft 1,8 EW) uz dodatak mineralnog ulja.

Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.395 sekundi