Zaštita jabuke

Više
27 apr 2020 09:43 #41042 od Karapandžić Bojana
Karapandžić Bojana je napravio novu temu: Zaštita jabuke
Na području Jablaničkog okruga zasadi jabuka se zavisno od sorte i nadmorske visine, nalaze u fazi cvetovi venu, većina latica opada do faze kraj cvetanja, sve latice opale. Najznačajniji patogen u proizvodnji jabuke je prozurokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Laboratorijskim pregledom pseudotecija ovog patogena, sa prezimelog lišća jabuke iz voćnjaka, registrovana je visoka dozrelost pseudotecija. Nestabilno vreme sa padavinama uticaće na oslobađanje velikog broja askospora. Jabuka se nalazi u osetljivoj fazi razvoja, što uz visoku dozrelost pseudotecija i najavljene padavine, stvara visok rizik od infekcije ovim patogenom.
Proizvođačima jabuka se u cilju zaštite od primarnih infekcija, preporučuje da pre najavljenih padavina sprovedu mere zaštite primenom kombinacije fungicida:
Delan 700 WG, Fiesta, Galileo (a.m. ditianon) 700 g/ha +
Chorus 50 WG, Ciprodex (a.m. ciprodinil) 0,05%
Vremenski uslovi pogoduju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Simptomi pepelnice jabuke masnifestuju se u vidu belih mladara. Na njima je lišće zakržljalo i prekriveno belom masom konidija gljive. Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo belih mladara preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje, u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena i sprečavanja sekundarnih infekcija.
Takođe, u cilju zaštite od ovog patogena preporučuje se primena fungicida:
Stroby DF, Lunar, Ardent 50 SC (a.m. kreoksim-metil) 0,02% ili
Topas 100 EC (a.m. penkonazol) 0,04%.

Bojana Karapandžić, dipl.inž. polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.438 sekundi