Cikada Metcalfa pruinosa

Više
24 apr 2020 12:25 #41036 od Panajotović Zoran
Panajotović Zoran je napravio novu temu: Cikada Metcalfa pruinosa
Cikada se može naći na mnogim ukrasnim biljkama u parkovima ili na drvenastim biljkama kao što su bagrem, tuja, lipa, topola, divlji kesten, breza, ali i na poljoprivrednim kulturama kao što su jagoda, vinova loza, malina, kupina. Na drvenastim biljkama je uočljiva bela prevlaka.
Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jajeta koje polaže u koru drveta. Jaja mogu biti položena pojedinačno ili u nizovima. Larve se pile početkom juna i hrane se obično na tanjim stablima i lišću. Pošto ima usni aparat za bodenje i sisanje, ona se hrani sisanjem biljnog soka i usled jakog napada insekta može doći do usporenog razvoja izdanaka. Veći problem predstavlja indirektna šteta koja nastaje zbog produkcije voska i medne rose, kada dolazi do pojave gljiva čađavica. Ova šteta koja narušava izgled biljke predstavlja posebnu opasnost za ukrasne biljke jer im znatno umanjuje vrednost.
Hemijska zaštita nije uvijek moguća na svim zaraženim površinama. Preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova. Zbog dobre pokretljivosti larvi i imaga, kao i prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka na kojima se razvija i održava, hemijske mere za sada nisu dale zadovoljavajuće rezultate. U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.

Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.403 sekundi