Lukova minurajuća muva (Napomyza gymnostoma)-Radmila Ćalić

Više
23 apr 2020 13:46 #41032 od Ćalić Radmila
Ćalić Radmila je napravio novu temu: Lukova minurajuća muva (Napomyza gymnostoma)-Radmila Ćalić
Lukova minurajuća muva (Napomyza gymnostoma)
Lukova minirajuća muva je štetočina kod koje štete pravi larva koja se hrani između lisnih drški, uglavnom biljnim tkivom, bušeći u njemu karakteristične hodnike - praveći mine. Napadi su najviše izraženi na mladim biljkama, dok odrasle biljke nisu ugrožene. Javlja se svake godine, najviše je zastupljena u kišnim godinama. Najveće štete pravi prva generacija i napada samo luk.
Muva ima 2-3 generacije godišnje, prezimljava kao lutka u zemlji, javlja se u drugoj polovini aprila i u maju izleće kao mušica - imago. Pre polaganja jaja, ženka se dopunski hrani praveći tačkasta oštećenja na gornjim delovima listova. Jaja odlaže najčešće na osnovu lista, tek ispiljene larve ubušuju se u list praveći u njemu hodnike. Mina je u početku uska linearna i najednom se prekida na mestu odakle izlazi larva iz lista, potom se pari na zemlji gde je pala i ponovo se vraća u list. Muva miner nikada ne prodire u unutrašnjost biljke, kad se larve hrane presecaju sprovodne sudove te se listovi kovrdžaju.
Zaštita luka: pre sadnje koristiti zemljišne insekticide uz obaveznu inkorporaciju. Za tu namenu koristiti preparate na bazi hlorpirifosa sa imidaklopiridom ili lukovice potopiti u rastvor imidakloprida 0,3%. Tretiranje vršiti kad se opaze prve mine na listovima insekticidima na bazi piriproksifena i deltametrina.
Radmila Ćalić, savetodavac za zaštitu bilja
PSSS ,,Poljosavet" doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi