Zaštita voćaka od rutave bube

Više
09 apr 2020 20:33 #41000 od Svetozarević Slavica
Na teritoriji koju pokriva PSSS Negotin koštičave vočne vrste zavisno od lokaliteta nalaze se u fazi „belih balona“do faze puno cvetanje.

Prilikom obilaska voćnjaka uočeno je prisustvo rutave bube (Tropinota hirta) na cvetovima šljive, trešnje i breskve. S obzirom da je pomenuta štetočina polifagna vrsta (napada gajene i korovske biljke) i da pričinjava štetu hraneći se cvetnim pupoljcima i cvetovima, oštećujući prašnike i tučak usled čega ne dolazi do zametanja plodova potrebno je vršiti njeno suzbijanje.
Kako se ovaj insekt pojavljuje u vreme cvetanja kada su u voćnjacima prisutni i oprašivači suzbijanje se ne vrši isekticidima već treba primeniti mehamičke mere zaštite i to:

• Postavljanje posuda bele ili plave boje u većem broju po obodu parcele, a manji broj rasporediti u centralnom delu parcele. U posude se sipaju voda, deterdžent i mirisne materije koje privlače rutavu bubu (sok od jabuke, cimet, pivo, negro bombone ili kupovni atraktanti). Posude redovno pazniti kako bi se suzbio što veći broj jedinki.
• Postavljanje VARb3k feromonskih klopki koje se sastoje od posude, poklopca sa levkom plave boje i mamac sa feromonskim mirisom. Feromonski miris privlači rutavu bubu koja upada u zamku.
• U voćnjacima sa zatravljenim međurednim prostrom ostaviti maslačak, kako bi se rutava buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća.
• Saditi namenski kulture koje cvetaju u vreme kada i voće, a to su uljana repica i facelija.

dipl.inž. Slavica Svetozarević PSSS Negotin
Prilozi:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.237 sekundi
Powered by Kunena Forum