Žilogriz

Više
24 jan 2020 12:51 #40007 od Varjačić Goran
Žilogriz was created by Varjačić Goran
Žilogriz prezimi kao imago ili kao larva. Imago se može pojaviti već u martu na okolnim korovskim biljkama, a nakon listanja voćaka prelazi na njih. Jedno vreme se hrani grizući koru mladih grana, lišće i lisne drške, a onda dolazi do kopuliranja, nakon čega ženka odlaže jaja (jun-avgust). na donji deo stabla, u blizini korenovog vrata ili u zemlju oko stabla. 10-20 dana od polaganja jaja dolazi do piljenja larvi koje se kreću prema korenu gde se ubušuju. Bušeći hodnike prelaze iz tanjih u deblje korenje, a mogu dospeti i u korenov vrat i stablo ispod ili iznad površine zemlje. Razviće larve traje jednu do dve godine. Iz rano odložanih jaja odrasli oblik se razvije već iduće godine, dok se iz kasnije odloženih jaja odrasli javljaju nakon dve godine.
Oštećenja - Najdrastičniji simptom je sušenje cele biljke.Smanjena lisna površina, sitniji listići, a ako i dođe do oplodnje, formirani plodovi su sitni. Napadnuta stabla se postepeno suše i na kraju potpuno propadaju. Što je napadnuto stablo mlađe, to pre dolazi do njegovog propadanja. Sušenje počinje na vršnom delu voćke. Znaci napada uočavaju se obično tek pošto larve pričine određenu štetu.
Zaštita - Problematična, jer veći deo života štetočina provodi u drvetu. Najvažnije je preduzeti odgovarajuće preventivne mere.

Dipl. ing. Goran Varjačić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi
Powered by Kunena Forum