Crna pegavost vinove loze

Više
27 dec 2019 12:53 #39787 od Đukić Ružica
Đukić Ružica je napravio novu temu: Crna pegavost vinove loze
Crna pegavost vinove loze je postala vrlo raširen parazit u našim vinogradima. Razlog su veći intervali tretiranja protiv plamenjače, zbijenost čokota, prevelika količina primenjenih djubriva i preopterećenost čokota grozdovima. Na napadnutim čokotima su uništena donja okca, pa je rezidba otežana.
Preko zime se spore bolesti nalaze u starijim delovima loze pod korom ili na delovima loze koji su zimu proveli na zemlji. U proleće kada temperatura pređe 10°C mogu se primetiti crne tačkice na vinovoj lozi kako se pojavljuju i polako šire. Idealna temperatura za širenje bolesti je 23°C,. Međutim, ova bolest se nastavlja razvijati i kad se temperatura spusti do 5°C i kada se popne do 37°C.
Oboleli lastari u fazi zdrvenjavanja su sive do sivo bele boje, tanji od zdravijih lastara, u njima se nalazi veliki broj crnih tačkica koji plitko probijaju na površinu, a kora se sa njih lako skida. Pege se mogu spajati pa može biti zahvaćen i veći deo lastara. Obično su zahvaćene samo niže internodije. Na lišću se zapažaju crne, okrugle ili uglaste pege oivičene žutim oreolom. Peteljka lista je deformisana, raspukla i rupičava. Oboleli listovi rano požute
Gljiva prezimljava na čokotu ili u opalom lišću. Zimi se gljiva širi dublje i postepeno zahvata koru letorasta potpuno ili delimično. U okviru toga razvijaju se piknidi u vidu crnih tačkica koje izbijaju na površinu.
Različiti su putevi prenošenja ovog patogena – rezidbom, loznim kalemovima, štetnim insektima Primenom preparata za suzbijanje plamenjače mogu se postići dobri rezultati i u suzbijanju crne pegavosti.. Zimska rezidba je vrlo značajna jer se time uklanjaju oboleli lastari i smanjuje se potencijal parazita. Ove lastare treba izneti i spaliti. Pred kretanje vegetacije preporučuje se primena preparata na bazi bakra: Cuproxat (0,25-0,35 % ), Bordovska čorba S-20 (1-1,5 %) i dr

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.363 sekundi