ŽUTA PATULJAVOST JEČMA - Gordana Jovanović

Više
25 nov 2019 09:39 #39297 od Jovanović Gordana
Jovanović Gordana je napravio novu temu: ŽUTA PATULJAVOST JEČMA - Gordana Jovanović
Poslednjih nekoliko godina lisne vaši se redovno javljaju tokom jesenjih meseci na strnim žitima – pšenici, ječmu raži, a posebno na ječmu kada pričinajvaju veće ekonomske štete. Tokom leta dolazi do ishane vaši i njihove povećane brojnosti na jesen. Sušno leto i duga, topla jesen mogu uticati na intenzivniju pojavu ovih štetočina Veća zakorovljenost parcele, kao i nezaoravanje žetvenih ostataka omogućavaju ishranu vaši na strninama. Osim šteta koje nastaju kao posledica ishrane, one se s jeseni javljaju i kao vektori - prenosioci virusa ŽUTE PATULJAVOSTI JEČMA (BYDV-Barley Yellow Dworf). Time nanose štete pšenici i ječmu, koja se manifestuje kasno u jesen ili u proleće. Biljke su zakržljale, žute, zbog če se nekada mora cela parcela zaorati.
Mahom stradaju parcele zasejane strnim žitima sa ranim rokovima setve jer se vaši prvo njime ishranjuju, ali i na parcelama gde nisu primenjeni insekticidi. Često se na površinama pod strnim žitima primećuje žućenje u trakama koje nije uzrokovano virusima nego se radi o drugim uzrocima.
Zbog toga se preporučuje redovni pregled useva pšenice i ječma i ukoliko se primete lisne vaši u povećanoj brojnosti preporuka je primena registrovanih insekticida. Takodje, mera koja može dati dobre rezultate u smanjenju šteta od virusa žute patuljavosti ječma jeste setva semena pšenice i ječma u kasnijim rokovima.
PSSS Leskovac
Mr Gordana Jovanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.742 sekundi