Bolesti smokve- Ružica Đukić

Više
29 sep 2019 14:25 #38785 od Đukić Ružica
Siva plesan je vrlo česta bolest smokve. Simptomi se javljaju u obliku truleži na plodovima. Bolest se retko javlja na izdancima u obliku sušenja izdanaka i lišća . Na plodu se javljaju sivosmeđe pege koje se šire i brzo pokrivaju ceo plod. Javllja se u vlažnim godinama . Suzbija se primenom fungicida na bazi aktivne materije iprodion, pirimetanil feniheksamid, piridioksanil i drugo.
Crna pegavost je bolest koju izazivaju gljive iz roda Alternaria Najčešće se javlja na plodovima a ređe na izdancima.Simptome vidimo kada je smokva u fazi zrenja na zrelim plodovima javlja se male okrugle pege tamne boje koje se šire.Ovu bolest često prenose insekti kao vektori. suzbija se fungicidima koji takođe suzbijaju i sivu plesan, fungicidi na bazi a.m. iprodion, pirimetanil, fludioksonil i ostalli.
Unutrašnja trulež(fuzarioza) je bolest koju izaziva gljiva Fusarium moniliforme var. fici Unutrašnjost ploda poprima vodenastu strukturu a na površini ploda javlja se prvo bela a zatim crvenkasta prevlaka. Kad je sušna godina plodovi se suše a kad je kišna plod trune. Najvažniji prenosnik ove bolesti je smokvina osica.
Virus mozaika smokve javqa se u vidu mozaika lišća. Simptomi se uglavnom ispoljavaju na lišću retko na zelenim plodovima.Lišće je sa žutim ili svetlozelenim pegama u obliku mozaika.Oboleli listovi su često deformisani. Prenosnik virusa može biti smokvina grinja ali se prenosu i rezidbom i kalemljenjem.Mere zaštite protiv širenja ove bolesti su:higijena rezidbe, zdrav sadni materijal i suzbijanje smokvine grinje kao glavnog vektora bolesti odgovarajućim akaricidima

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.381 sekundi
Powered by Kunena Forum