RAK RANE JABUKE Prouzrokovač Nectria galligena

Više
09 sep 2019 08:26 #38496 od Mihailović Tamara
Mihailović Tamara je napravio novu temu: RAK RANE JABUKE Prouzrokovač Nectria galligena
Javlja se na nenegovanim, starim voćkama. Napada jabuku i krušku dok je na koštičavim voćnim vrstama manje značajna. Bolest se značajnije javlja u području sa umerenom temperaturom, obilnijim padavinama i višom relativnom vlažnošću vazduha u jesen, zimu i proleće. Takva klima omogućuje povoljne uslove za infekciju i razvoj gljive.
Simptomi. Najznačajnij simptomi se javljaju na letorastima i granama, dok listovi, pupoljci i plodovi bivaju ređe napadnuti. Najčeće se zaraza javlja na mestu odvajanja lista ili pupoljka od letorasta. Mlade rak rane su u početku u vidu ulegnutih zona na kori koje se povećavaju i postaju eliptične. Ivice rak rana nadrastaju okolno zdravo tkivo kore. Pošto se parazit razvija i širi, on često napadnutu granu zahvata prstenasto i grana se suši. Na starijem drvetu, širenje parazita je sporije i periferno zahvata granu, dalje širenje dovodi do formiranja izduženih rak rana. Dolazi do formiranja koncentričnih krugova, nalik na školjku. Ovo je otvoreni tip rak rana, međutim javljaju se i takozvane zatvorene rak rane. Iznad takvih rak rana kora je nepravilna i ispucala, ali ostaje cela i po nekoliko godina. Ova gljiva može izazvati i trulež plodova jabuke i kruške. Često se naziva i okasta trulež. Infekcija se odvija kroz otvorene lenticele, rane ili kraste koje stvara čađava krastavost. Ona se može javiti pre berbe ili u skladištu.
Infekcija se obavlja u jesen po opadanju listova, na mestu odvajanja listova od letorasta. Kasnije infekcije su znatno ređe. U proleće se zaraze ostvaruju preko pukotina koje nastaju pri probijanju pupoljaka. Smatra se da su jesenje zaraze značajnije.
Suzbijanje. Orezivanjem treba ukloniti i spaliti sve zaražene grane, jer su one izvor inokuluma ukoliko se rak rane razvijaju na granama. Zaštita protiv ove bolesti se postiže prskanjem fungicidima. Što se tiče momenta tretiranja, to je teško odrediti jer svi listovi ne opadaju od jednom. Uspešna zaštita jabuke protiv ove bolesti se postiže tretiranjem preparatima na bazi bakra u početku, a zatim kada polovina lista opadne.

Mihailović Tamara dipl. ing.
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.513 sekundi