Braon mramorna stenica- Halyomorpha halys

Više
09 sep 2019 07:45 #38493 od Fildžanović Bojana
Fildžanović Bojana je napravio novu temu: Braon mramorna stenica- Halyomorpha halys
Braon mramorna stenica Halyomorpha halys,invazivna vrsta stenice. Registrovana na preko 120 biljnih vrsti. Najveće štete registrovane su na paradajzu, paprici, jabukama, kruškama, breskvama, krastavcima, kukuruzu, pasulju, soji. Odrasle jedinke su smeđe boje, prepoznatljive po bledožutim prstenovima na 4. i 5. članku antena. Polaže jaja na naličje listova u grupicama od po 28 komada. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva.
Štetu nanose i larve i imaga, sisanjem biljnih sokova iz svih nadzemnih delova biljaka. Na plodu na mestu uboda nastaju nekrotične tačke i udubljenja. Mesta uboda predstavljaju ulazne otvore za patogene prouzrokovače različitih vrsta truleži.Takvi plodovi gube tržišnu vrednost.

Nažalost u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje braon mramoraste stenice. Insekticidi iz grupe piretroida jesu efikasni u suzbijanju ove štetočine ali je njihova primena ograničena zbog faze sazrevanja plodova i zbog karence, kao i zbog njihovog štetnog dejstva na korisne organizme. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki.

Bojana Filidžanović,dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.361 sekundi