Препоруке за произвођаче о превентивним мерама за чување кукуруза у клипу

Više
05 sep 2019 09:16 #38469 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: Препоруке за произвођаче о превентивним мерама за чување кукуруза у клипу
После бербе потребно је у што краћем року смањити садржај влаге у зрну да би се зауставио развој гљива, њихова физиолшка активност и продукција микотоксина. Сушење зрна до 14 % влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта, јер ће се појавити кондензација. Из наведених разлога, потребно је охладити зрно до 2-5 °С после сушења, а пре складиштења.
С обзиром да у нашој земљи од укупне пољопривредне производње највећи део припада мањим произвођачима, могућности вештачког сушења кукуруза су мале. Стога се кукуруз углавном суши природним путем и чува у кошевима или различитим прилагођеним складиштима. У таквим условима зрно, које не би смело садржавати више од 24 % влаге, треба пажљиво прегледати и одбацити све клипове са промењеном бојом, испуцалим или исклијалим зрнима, механички оштећене клипове, као и делове кочанке и нечистоће. Овакав начин сушења безбедан је само ако је атмосферска влага 55 до 75 % , а температура 4-15°С.
Приликом складиштења треба:

1. Обезбедити исправно хигијенско стање складишта пре уношења кукуруза и одржавати хигијену током складиштења.
2. Обавезно одвојити прошлогодишњи род од овогодишњег.
3. Не складиштити кукуруз на бетону да не би дошло до појаве кондензације.
4. Спречити механичке повреде и повреде од инсеката.
5. Складишни простор мора имати несметан проток ваздуха или се свакодневно проветравати.
6. Одржавати одговарајућу температуру у складишту.
7. Редовно пратити појаву трулежи на клипу и одбацити болесне клипове.


Сандра Милетаковић, дипл.инж.
ПССС Крушевац

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.501 sekundi