Cikada Cicadetta montana complex

Više
17 jul 2019 12:29 #38153 od Karapandžić Bojana
Karapandžić Bojana je napravio novu temu: Cikada Cicadetta montana complex
Na području delovanja PSSS Leskovac zasadi kupina se zavisno od sortimenta nalaze u različitim fazama sazrevanja: početak sazrevanja, sazrevanje napredovalo.
U pojedinim zasadima kupine uočeno je prisustvo imaga cikade Cicadetta montana complex.
Vizuelnim pregledom zasada registrovana su i oštećenja u vidu zareza na kori rodnih grančica u kojima su sveže položena jaja bele boje. Ova oštećenja su posledica prisustva i aktivnosti imaga cikade.
Detektovano je više različitih cikada koje pripadaju grupi Cicadetta montana (Cicadetta montana complex). Cikade iz ove grupe imaju višegodišnje razviće. Odrasle jedinke žive dve do šest nedelja. Za nekoliko dana nakon pojave dolazi do parenja. Potom ženka cikade u zarezima koje pravi, polaže jaja izduženog oblika, u grupama. Na jednoj grani može biti više zareza. Na ovim mestima nastaju trajna oštećenja. Rodne grančice se na mestima oštećenja lome što dovodi do njihovog sušenja. Razvoj položenih jaja traje dugo, i do nekoliko meseci. Nakon piljenja larve se spuštaju u zemlju i nastavljaju svoj razvoj kroz pet larvenih stupnjeva. Migriraju u horizontalnim i vertikalnim pravcima u zemljištu i hrane se korenom. Razvoj larvi u zemljištu može da traje više godina.
Proizvođačima kupina preporučuje se pregled zasada na prisustvo cikada i oštećanja usled polaganja jaja.
U cilju sprečavanja spuštanja larvi u zemljište, izbegavanja oštećanja na korenu, kao i smanjenja populacije štetočine, ukoliko se registruju oštećenja sa jajima na grančicama, preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Hemijske mere zaštite se ne preporučuju.
Bojana Karapandžić, dil.ing.polj.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.616 sekundi