Metcalfa pruinosa

Više
16 jul 2019 05:17 #38143 od Karapandžić Bojana
Karapandžić Bojana je napravio novu temu: Metcalfa pruinosa
Cikada Matcalfa pruinosa je izrazito polifagna štetočina. Ima veoma širok krug domaćina među kojima je veliki broj broj voćnih vrsta, šumsko i ukrasno drveće, vinova loza, neke zeljaste biljke. Prezimi u stadijumu jaja položenih u pupoljke ili pukotine kore biljaka hraniteljki i razvija jednu generaciju tokom godine. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, od kojih su poslednja dva veoma pokretljiva kao i imago. Obilno luče belu voštanu tvorevinu, koja nalikuje vati, i na osnovu koje se može uočiti njeno prisustvo. Štete mogu biti direktne i indirektne.
Direktne štete usled ishrane odraslih jedinki i larvi sisanjem sokova biljaka, dovode do slabijeg porasta i iznurivanja biljaka domaćina. Indirektne štete nastaju usled lučenja medne rose na koju se naseljava gljiva čađavica, te je umanjena tržišna vrednost napadnutih plodova.

Kao mere zaštite preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova. Zbog dobre pokretljivosti larvi i imaga, kao i prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka na kojima se neometano razvija i održava, hemijske mere ne daju zadovoljavajuće rezultate.U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.
Bojana Karapandžić, dipl. ing.polj.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.368 sekundi