Šljivina rđasta grinja-Aculus fockeui

Više
03 jul 2019 09:14 - 03 jul 2019 09:19 #38085 od Jeremić Ljiljana
Jeremić Ljiljana je napravio novu temu: Šljivina rđasta grinja-Aculus fockeui
Rđasta grinja šljive Aculus fockeui pored šljive može napasti i višnju i breskvu

Ciklus razvića- prezimljavaju deutogine ženke na skrivenim mestima,u šupljinama pored pupoljaka.U proleće najčešće u aprilu i maju u zavisnosti od temperature one napuštaju mesto prezimljavanja i prelaze na lišće.Na lišću se hrane i počinju polaganje jaja.Populacija raste tokom juna meseca i najveću brojnost dostiže u julu mesecu.Može imati veliki broj generacija tokom godine.

Simptomi-Na napadnutom listu javljaju se sitne hlorotične pege zvezdastog oblika(hrane se na naličju listova).Kada je velika brojnost grinja dolazi do formiranja izboja u vidu rozete. Na takvim izbojima listovi su manji,deformisani i ne mogu da dostignu normalnu veličinu.Na starijem lišću javlja se rđasta boja.
Pojava na području Pomoravskog okruga -došlo je do pojave štetočine na šljivi-rđaste grinje(Aculus fockeui),najviše u mlađim zasadima,u pojedinim zasadima je uočena velika brojnost grinja,u mlađim zasadima uočena je pojava izboja u vidu rozete.
U toku ove godine smo na višnji uočili prisustvo u malom broju višnjara,nije bila velika brojnost grinja i samo je tretman obavljen u nekoliko zasada.

Suzbijanje-Suzbijanje se obavlja po pojavi grinja.Mogu se koristiti akaricidi na bazi a.m.abamectrin-Amon-1,2 l/ha ,Vertimec 018 EC,Kraft 1,8,Abastate-0,1%.Tretman je potrebno ponoviti posle 5-7 dana.

Savetodavac za zaštitu bilja
dipl.inž,Ljijana Jeremić
Poslednja izmena: 03 jul 2019 09:19 od Jeremić Ljiljana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.485 sekundi