Malinina buva

Više
15 maj 2019 11:00 #37331 od Grujić Dušan
Grujić Dušan je napravio novu temu: Malinina buva
Malinina buba je poznata kao opasna štetočina cvetnih pupoljaka, cveta i ploda maline u nas. Kada se javlja masovno, što nije redak slučaj, smanjuje prinos i do 80%. Ukoliko su klimatske prilike povoljnije (toplo i suvo vreme) ženke su aktivnije. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasli insekt, koji se pojavljuje krajem aprila i početkom maja. Period izletanja je razvučen, i traje sve do kraja juna. Masovno se javlja kada je malina u fazi cvetnog pupoljka (oko sredine maja) kada se dopunski hrani , kopulira i polaže jaja u cvet. Kako po izletanju nisu polno zreli, dopunski se hrane mladim lišćem, uglavnom na novim izdancima, kao i cvetnim pupoljcima i cvetovima drugih voćnih vrsta (trešnje, višnje, jabuke, gloga). Kod velikih oštećenja list izgleda poderano, bez lisne mase, i samo sa lisnim žlezdama. Kasnije se malinina buba premešta na cvetne pupoljke i hrani mladim cvetovima. Ženke polažu jaja u skoro otvorene cvetove (između prašnika i tučka), a kada se larve ispile hrane se i razvijaju u plodovima maline. Često se, prilikom branja plodova, mogu naći između ploda i peteljke, mada se često zadržavaju u udubljenju ploda.
Dopunska ishrana imaga u proleće se vrši prvo na cvetnim pupoljcima i cvetovima trešnje, višnje i drugih biljaka iz porodica ruža kojima se cvet obrazuje ranije nego kod maline, a zatim kada se pojave cvetni pupoljci maline dolazi do masovne pojave imaga. Kroz mali otvor koji načini imago se uvlači u pupoljke te se tu hrani, ili se, ako je napadnut cvet, uvlači između prašnika i tučka gde se mogu nekada pronaći i po 10 imaga. Oštećeni pupoljci se suše, a kod jače napadnutih cvetova retko se obrazuje plod. Na zrelim plodovima larve se obično nalaze u cvetnoj loži. Iako se u kontroli ove štetočine mogu primeniti mehaničke (skupljanje insekata sa cvetova u ranim jutarnjim satima) i agrotehničke (jesenja i prolećna obrada malinjaka, pri čemu se imago izbacuje na površinu), najbolji rezultati se ipak postižu upotrebom hemijskih sredstava.
Hemijska zaštita je usmerena na odrasle insekte u periodu dopunske ishrane. Dostupni insekticidi na bazi cipermetrina, bifentrina. Hemijski tretmani se izvode do početka cvetanja. Dvorodne sorte uglavnom uspevaju da izbegnu ovu štetočinu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.404 sekundi